Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Kríza sa ešte úplne neskončila, ale ekonomika eurozóny sa oživuje

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi Foto: FOTO TASR/AP

Podľa prezidenta ECB Maria Draghiho je nebezpečenstvo rozpadu eurozóny zažehnané.

Berlín 30. decembra (TASR) - Európska ekonomika ukazuje povzbudivé signály oživenia, aj keď sa ešte úplne nedostala z krízy, uviedol prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Dodal, že sa nepotvrdili obavy Nemecka, ktoré vyvolala protikrízová stratégia ECB. Informoval o tom portál nemeckého týždenníka Spiegel.

Ekonomika eurozóny sa postupne zotavuje z recesie. Podľa Draghiho je nebezpečenstvo rozpadu eurozóny zažehnané. "Krízu sme ešte úplne neprekonali, ale ukazuje sa množstvo povzbudivých signálov," uviedol Draghi v rozhovore pre Spiegel. Nerovnováhy v európskom obchode sa zmenšujú a rozpočtové deficity krajín menovej únie klesajú. "To je viac, ako sme mohli očakávať pred rokom."

Draghi zároveň prejavil spokojnosť, že sa nepotvrdila kritika jeho menovej politiky zo strany nemeckých ekonómov a centrálnych bankárov. "Bol tu ten perverzný strach, že sa veci zhoršia. Stále sa ozývalo, preboha, ten Talian zničí Nemecko, ale stal sa pravý opak. Inflácia je nízka a neistota sa zmenšila."

Draghi odmietol výčitku, že politika nízkych úrokových sadzieb má negatívny vplyv na sporiteľov. To, že výnosy z vkladov niekedy ani nevyrovnajú infláciu, nie je vinou ECB, upozornil. "Predovšetkým v minulých rokoch sme nedokázali kontrolovať dlhodobé sadzby, pretože investori boli z dôvodu európskej krízy vysoko znepokojení." Namiesto toho dlhodobé kapitálové výnosy určovali globálne finančné trhy.

Ďalšie zníženie úrokových sadzieb v eurozóne však Draghi nepovažuje v súčasnosti za potrebné. "Nemyslíme si, že je potrebné, aby sme súčasnosti konali." Upozornil, že eurozóne nehrozí deflačná špirála v japonskom štýle.