Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Eurozóna sa v 1. štvrťroku dostala do recesie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V období od januára do konca marca ekonomika menovej únie medziročne vzrástla o revidovaných 1,0 %. V predchádzajúcom odhade sa počítalo s rastom na úrovni 1,3 %.

Luxemburg 8. júna (TASR) - Hospodárstvo eurozóny v úvode roka prekvapujúco kleslo. V prvom štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížil o 0,1 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na tretí odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat. V predchádzajúcom odhade ešte Eurostat prognózoval mierny rast 0,1 %.

Menová únia sa dostala do tzv. technickej recesie, za ktorú sa považuje medzikvartálny pokles výkonu ekonomiky v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch. Vo 4. štvrťroku 2022 sa ekonomika eurozóny tiež znížila o 0,1 percenta. Aj v tomto prípade Eurostat revidoval údaje, ktoré predtým počítali so stagnáciou. Recesia v bloku 20 krajín je stále iba mierna.

V období od januára do konca marca ekonomika menovej únie medziročne vzrástla o revidovaných 1,0 %. V predchádzajúcom odhade sa počítalo s rastom na úrovni 1,3 %.

Vývoj v jednotlivých krajinách eurozóny vykazoval významné rozdiely. Najvýraznejší medzikvartálny rast dosiahlo Luxembursko (2,0 %) a Portugalsko (1,6 %). Prudký pokles, naopak, zaznamenali Írsko (- 0,6 %) a Litva (-2,1 %), nasledované Holandskom (-0,7 %). Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka, najväčšej európskej ekonomiky, sa zmenšil o 0,3 %