Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Eurozóna vraj zvýši kapacitu stabilizačných mechanizmov na 700 mld eur

Foto: TASR/AP

Trhy už dlho tlačia na navýšenie úverovej kapacity stabilizačných mechanizmov, aby eurozóna mala v prípade potreby dostatok peňazí aj na pomoc väčším členom, ako sú Taliansko a Španielsko.

Brusel 16. marca (TASR) - Eurozóna možno zvýši celkovú úverovú kapacitu svojich stabilizačných mechanizmov z 500 miliárd eur na takmer 700 miliárd eur. Tento krok by mal pomôcť upokojiť trhy.

Podľa predstaviteľov eurozóny toto je kompromis, ku ktorému dospelo Nemecko, ktorá bolo až doteraz zásadne proti navyšovaniu prostriedkov, a ostatné krajiny, ktoré požadovali viac peňazí v Európskom fonde finančnej stability (EFSF) a Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM).

Ministri financií a centrálni bankári eurozóny budú rokovať o kapacite oboch stabilizačných mechanizmov - dočasného EFSF a stáleho ESM, ktorý vznikne v lete - 30. a 31. marca v Kodani. Podľa aktuálnych predstáv by mali mať v čase svojej spoločnej existencie, ktorá potrvá 12 mesiacov od júla 2012, 500 miliárd eur. EFSF potom zanikne a zvyšné prostriedky sa stanú súčasťou ESM.

Trhy už dlho tlačia na navýšenie úverovej kapacity stabilizačných mechanizmov, aby eurozóna mala v prípade potreby dostatok peňazí aj na pomoc väčším členom, ako sú Taliansko a Španielsko. Doteraz zvyšovanie prostriedkov radikálne odmietalo Nemecko.

Celková úverová kapacita EFSF predstavuje 440 miliárd eur, pričom 192 miliárd eur z toho ide na pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku. Jednou z možností - tou najmenej ambicióznou - navýšenia kapacity stabilizačných mechanizmov je podľa nemenovaného predstaviteľa eurozóny to, že ESM začne s úverovou kapacitou 500 miliárd eur. To by znamenalo, že celková úverová kapacita by bola 692 miliárd eur.

Ďalší zdroj z eurozóny potvrdil, že toto je najpravdepodobnejšie riešenie. Obaja však upozornili, že sa naďalej diskutuje o niekoľkých možnostiach.