Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Eurozóna zaznamenala v apríli deficit bežného účtu

Na archívnej snímke z 9. marca 2022 Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Foto: TASR/AP

Aj v oblasti primárnych príjmov vykázala eurozóna deficit 2,5 miliardy eur, zatiaľ čo vlani dosiahla prebytok 7,4 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 21. júna (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny sa v apríli 2022 prehupol do deficitu. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnila Európska centrálna banka (ECB).

Podľa nich eurozóna zaznamenala v apríli 2022 deficit bežného účtu vo výške 5,4 miliardy eur po prebytku 32,3 miliardy eur v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka 2021.

Prispel k tomu schodok v obchode s tovarom na úrovni 4,6 miliardy eur (po vlaňajšom prebytku 28,4 miliardy eur) v dôsledku prudkého zvýšenia cien ropy a plynu v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Aj v oblasti primárnych príjmov vykázala eurozóna deficit 2,5 miliardy eur, zatiaľ čo vlani dosiahla prebytok 7,4 miliardy eur. A zároveň schodok v oblasti sekundárnych príjmov sa mierne znížil na 11,5 miliardy eur z 11,7 miliardy eur v minulom roku a prebytok bilancie služieb vzrástol na 13,2 miliardy z 8,3 miliardy eur vlani.

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.