Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Eurozónu čaká počas zimy recesia, signalizujú aktuálne údaje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nových objednávok v septembri klesol na 45 bodov zo 46,3 bodu v septembri a dostal sa na najnižšiu úroveň od novembra 2020.

Brusel/Londýn 4. novembra (TASR) - Podnikateľská aktivita v eurozóne v októbri klesla najprudšie od konca roka 2020. Vysoká inflácia a obavy zo zhoršenia energetickej krízy totiž dusia dopyt, ukázal prieskum spoločnosti S&P Global, ktorý signalizuje, že eurozónu čaká počas zimy recesia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Finálny zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu v októbri padol na 23-mesačné minimum 47,3 bodu zo 48,1 bodu. S&P Global tak revidovala svoj prvý odhad, ktorý počítal s poklesom až na 47,1 bodu. Index sa však dostal hlbšie pod hranicu 50-bodov, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie.

Zložený PMI, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, je považovaný za spoľahlivý indikátor zdravia ekonomiky. Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v októbri zrýchlilo na rekordných 10,7 % a je viac než päťnásobné v porovnaní s dvojpercentným inflačným cieľom Európskej centrálnej banky.

"Výsledky aktuálneho prieskumu pre začiatok štvrtého kvartála po slabých údajoch o PMI a oficiálnych údajoch o HDP v treťom kvartáli signalizujú, že eurozónu čaká počas zimy recesia," uviedol ekonóm S&P Global Market Intelligence Joe Hayes. "Vysoká inflácia tlmí dopyt a znižuje podnikateľskú dôveru. Obavy z toho, že energetická kríza sa môže počas zimy zhoršiť, takisto prispievajú k neistote."

Index nových objednávok v septembri klesol na 45 bodov zo 46,3 bodu v septembri a dostal sa na najnižšiu úroveň od novembra 2020.

PMI pre dominantný sektor služieb sa znížil na 20-mesačné minimum 48,6 bodu zo 48,8 bodu.