Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Eustream ukončil výstavbu slovenskej časti slovensko-maďarského plynov

Eustream Foto: TASR/Henrich Mišovič

Medzištátne prepojenie prepravných sústav Slovenskej republiky a Maďarska je prioritou nielen pre Eustream a jeho maďarského partnera, ale aj pre národné vlády a Európsku komisiu.

Bratislava 27. marca (TASR) - Prevádzkovateľ slovenskej prepravnej siete plynu akciová spoločnosť eustream ukončila výstavbu slovenskej časti plynovodného prepojenia spájajúceho plynárenské sústavy Slovenska a Maďarska v súlade s harmonogramom. Potrubie na slovenskej strane, výstavba ktorého sa začala na jar minulého roka, je už naplnené plynom na prevádzkový tlak. Informoval o tom dnes hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan.

Úspešné tlakové skúšky podľa neho ukázali, že všetky zvary a ostatné technické práce boli vyhotovené kvalitne, plynovod je pripravený na použitie a po finálnom prepojení na maďarskú časť sa môže začať spoločná testovacia prevádzka. "Testovacia prevádzka novovybudovaného prepojenia sa očakáva v najbližších mesiacoch," spresnil.

Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 4,38 miliardy kubických metrov bude mať dĺžku 110,7 kilometra (km), z toho 92,1 km na území Maďarska a 18,6 km na slovenskom území.

Výstavba plynovodného prepojenia sa podľa Chuguryana v rámci SR realizovala v katastrálnych územiach deviatich obcí, a to v katastri obce Veľké Zlievce, Malé Zlievce, Olováry, Glabušovce, Zombor, Kiarov, Želovce, Záhorce a Slovenské Ďarmoty.

Zdôraznil, že slovensko-maďarský plynovod má nielen charakter nových obchodných príležitosti, ale aj strategický význam pre celú krajinu. "Slovensku zabezpečí prístup k plánovaným južným plynovodným koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa nový prístup k západoeurópskym plynárenským sieťam. Projekt, ktorý je súčasťou plánovaného európskeho severojužného koridoru, prispeje k európskej energetickej bezpečnosti a diverzifikácii prepravných trás," podčiarkol.

Medzištátne prepojenie prepravných sústav Slovenskej republiky a Maďarska je prioritou nielen pre Eustream a jeho maďarského partnera, ale aj pre národné vlády a Európsku komisiu. Finančná podpora v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) je 30 miliónov eur. Celkové plánované investičné náklady prevyšujú sumu 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane približne 21 miliónov eur.

eustream, a. s., je prevádzkovateľom prepravnej siete na zemný plyn v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí s celkovou dĺžkou viac ako 2220 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom takmer 600 MW.