Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Exekútori oceňujú, že parlament prijal novelu Občianskeho zákonníka

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovenská komora exekútorov však zároveň vyjadrila ľútosť nad tým, že sa do balíka zmien nedostalo aj elektronické prideľovanie exekúcií na krajskom princípe.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) víta boj proti úžere, v rámci ktorého Národná rada (NR) SR schválila novelu Občianskeho zákonníka. Podľa komory totiž úžera postihuje predovšetkým sociálne najslabšie skupiny obyvateľstva, ktoré sa voči nej nevedia efektívne brániť a ich boj sa neraz končí exekúciou.

Novela prinesie viaceré zmeny v prospech občanov. Napríklad pri sume pohľadávky do 2000 eur sa nebude môcť vykonať exekúcia predajom nehnuteľnosti, v ktorej má občan trvalý alebo prechodný pobyt. Ohraničenie drobnej pohľadávky do sumy 2000 eur sa nebude vzťahovať na tých, ktorí majú množstvo exekúcií, ale žiadna neprevyšuje spomenutú sumu. "Oceňujeme, že novela Exekučného poriadku ako súčasť schváleného balíka zákonov prešla od pôvodného návrhu výraznými zmenami a poslanci akceptovali zmeny, ktoré vyplynuli z potrieb praxe,“ uviedla v stanovisku pre médiá hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

Slovenská komora exekútorov však zároveň vyjadrila ľútosť nad tým, že sa do balíka zmien nedostalo aj elektronické prideľovanie exekúcií na krajskom princípe. "Sme presvedčení, že tento návrh by bol významným protikorupčným nástrojom, prínosom pre transparentnosť exekučného procesu, viedol by k zlacneniu exekúcií a vyrovnal nevyvážené postavenie veriteľa a dlžníka," doplnila Kolesárová.

Komore sa nepáči ani to, že sa často otvára Exekučný poriadok. "Nekoncepčné zásahy do kompetencie súdnych exekútorov a okliešťovanie ich právomocí vedú k neželanému zhoršeniu výkonu súdnych rozhodnutí v Slovenskej republike," dodala Kolesárová. Komora preto namiesto ďalších zmien navrhuje otvoriť diskusiu o úplne novej podobe Exekučného poriadku, ktorý by reflektoval súčasné potreby praxe a bol prínosom pre zlepšenie vymáhateľnosti práva.