Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Eximbanka rozšírila ponuku nástrojov podpory exportu

Foto: TASR

Prezident ZBOP Tibor Straka pripomenul, že zahraničný platobný styk je nevyhnutnou súčasťou realizácie exportu.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Exportno-importná banka Slovenskej republiky (Eximbanka) predstavila nový nástroj na podporu exportu slovenských firiem, ktorým je dokumentárny akreditív. Exportér, ktorý tento nástroj využíva, má nárok na zaplatenie za tovar od banky odberateľa po tom, ako splní všetky akreditívne podmienky. Nástroj tak chráni exportéra pred rizikom, že zahraničný odberateľ nebude ochotný prevziať tovar, informovala v pondelok Eximbanka.

"Hlavným účelom tohto produktu je podporiť firmy s limitovanými možnosťami v komerčných bankách," uviedla Eximbanka. Dokumentárny akreditív bol predstavený na podujatí, organizovanom v spolupráci so Združením bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky (ZBOP). V rámci aktuálnej bezpečnostnej situácie zohráva obranný priemysel významnú úlohu a potreba dokumentárneho akreditívu súvisí s geopolitickou situáciou.

Prezident ZBOP Tibor Straka pripomenul, že zahraničný platobný styk je nevyhnutnou súčasťou realizácie exportu. "Bez jeho správneho nastavenia, bez dostupných a spoľahlivo fungujúcich platobných nástrojov sa ako exportéri nezaobídeme," zdôraznil. Dokumentárny akreditív je jeden z najbezpečnejších platobných nástrojov, pretože ide o záväzok banky odberateľa.