Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Eximbanka v budúcom roku plánuje čistý zisk 590.000 eur

Budova Eximbanky na Grösslingovej ulici v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Funtál

V oblasti úverov Eximbanka v roku 2021 plánuje financovať hlavne priame úvery na nákup a modernizáciu technológie a súvisiacej infraštruktúry.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Štátna Exportno-importná banka (Eximbanka) by mala v budúcom roku hospodáriť so ziskom po zdanení vo výške 590.000 eur, čo je približne na úrovni predchádzajúcich rokov. Prevádzkový zisk pred opravnými položkami a rezervami by mal medziročne vzrásť o 9,6 % na 12,3 milióna eur, zvýšiť o 11,5 milióna eur alebo o 10,2 % by sa by sa mali aj opravné položky a rezervy. Vyplýva to z návrhu rozpočtu Eximbanky, ktorý v stredu schválila vláda.

Návrh predpokladá, že celkový objem úverov ku koncu budúceho roka dosiahne výšku 470 miliónov eur, čo je nárast angažovanosti za segment financovania oproti očakávanej skutočnosti k 31.12.2020 o necelých 26 miliónov eur (o 5,8 %). Zvýšiť by sa mal medziročne o 8,8 milióna eur (o 12,4 %) na 80 miliónov eur aj objem vystavených záruk.

V oblasti úverov Eximbanka v roku 2021 plánuje financovať hlavne priame úvery na nákup a modernizáciu technológie a súvisiacej infraštruktúry, priame úvery na financovanie investície v zahraničí, priame úvery na podporu vývozu so splatnosťou do dvoch rokov, a tiež vystavovať bankové záruky.

V oblasti poistenia neobchodovateľných rizík Eximbanka predpokladá ku koncu roka 2021 upísať riziká vo výške 530 miliónov eur, čo je nárast oproti očakávanej skutočnosti k 31.12.2020 o 148,5 milióna eur (o 38,9 %).

V teritoriálnej oblasti sa Eximbanka bude orientovať okrem EÚ hlavne na krajiny Spoločenstva nezávislých štátov, Ukrajinu, krajiny južnej a juhovýchodnej Ázie, Blízkeho východu, Afriky a Balkánu, Veľkú Britániu a Čínu.

Komoditná štruktúra bude kopírovať odvetvia, v ktorých pôsobia klienti Eximbanky s najväčším podielom strojárskeho, chemického, farmaceutického, energetického, petrochemického, celulózo-papierenského a elektrotechnického priemyslu a stavebníctva.

Hlavným zdrojom financií určených na obchodné aktivity budú v roku 2021 naďalej kapitálové fondy tvorené v rámci vlastných zdrojov financovania vo výške 181,8 milióna eur a základné imanie vo výške 100 miliónov eur. Tieto zdroje budú doplnené prijatými úvermi od bánk vo výške 200 miliónov eur.