Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Eximbanka: Výzvy v svetovom obchode vyžadujú riešenia pre exportérov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Eximbanka pripomenula, že v súvislosti s energetickou krízou poskytuje od konca roka 2022 slovenským firmám Energetický úver.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Výzvy a príležitosti súvisiace s obnovou ukrajinského hospodárstva, vývojom teritoriálnej štruktúry exportov s dôrazom na nové perspektívne trhy, ako aj úloha exportno-úverových agentúr (ECA) pri podpore transakcií zmierňujúcich negatívne dopady klimatickej zmeny. To boli hlavné témy minulotýždňovej konferencie, na ktorej Eximbanka SR hostila partnerov z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Rakúska. Vyplynulo z nej, že vzhľadom na narastajúce výzvy v medzinárodnom obchode musia ECA hľadať nové možnosti podpory pre exportné firmy.

"Práve V4 ECA konferencia je platformou, kde môžeme s partnerskými agentúrami spoločne prispieť k nachádzaniu spoločných riešení a upevneniu pozície ECA v rámci štátnej podpory exportu a byť zároveň plnohodnotným partnerom v procese diskusie o týchto témach na pôde Európskej únie a OECD," zhodnotil generálny riaditeľ Eximbanky Marián Janočko.

Primárnou úlohou exportno-úverových agentúr je dopĺňať komerčný finančný sektor, ktorý má v súčasnosti nižší rizikový apetít. Medzinárodné finančné inštitúcie rozširujú počet podporných programov pre obnovu ukrajinskej ekonomiky a v tejto oblasti podľa Eximbanky vzniká priestor na spoluprácu ECA v regióne. Poľská agentúra KUKE aj slovenská Eximbanka v súčasnosti poskytujú poistenie krátkodobých vývozných pohľadávok na Ukrajinu. V otázke podpory dlhodobejších projektov prebiehajú interné diskusie a vyhodnocovanie rizík.

Na podporu atraktivity pre klimaticky udržateľné projekty, predovšetkým v spracovateľskom priemysle, produkcii vodíka, technológiách pre uskladnenie energie a zachytávanie oxidov uhlíka, môže podľa banky pomôcť napríklad zrýchlené vybavenie žiadostí alebo zvýšená flexibilita finančných podmienok.

Eximbanka pripomenula, že v súvislosti s energetickou krízou poskytuje od konca roka 2022 slovenským firmám Energetický úver. Ide o špecifický produkt zameraný na preklenutie obdobia zvýšených energetických nákladov. Ďalšou oblasťou je podpora transakcií na Ukrajinu a súvisiaca rekonštrukcia ukrajinského hospodárstva, ktorá je výzvou aj príležitosťou pre exportné firmy.