Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Eximbanku posilní štát dodatočnými 60 miliónmi eur

Eximbanka v Bratislave Foto: TASR

Peniaze sa prevedú do základného imania banky a následne sa rozdelia do jej dvoch fondov - suma 40 miliónov eur pôjde do fondu na krytie neobchodovateľných rizík a 20 miliónov eur do fondu na záruky.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Štát posilní zdroje Exportno-importnej banky SR (Eximbanky) o dodatočných 60 miliónov eur, a to z prostriedkov štátnych finančných aktív. Rozhodla o tom dnes vláda.

.

"Cieľom uvedených zmien je posilniť obchodné činnosti Eximbanky z dôvodu snahy o zvýšenie rastu slovenskej ekonomiky, a tým rýchlejšie prekonať dôsledky pretrvávajúcej finančnej a hospodárskej krízy," vysvetľuje sa v schválenom materiáli.

Posilnením fondu na záruky o 20 miliónov eur sa pritom zvýši celková záručná kapacita Eximbanky o takmer 143 miliónov eur. Dotovaním fondu na krytie neobchodovateľných rizík o 40 miliónov eur zase bude možné upísať riziká pre tento druh poistenia vyššie o 320 miliónov eur.

"
Uvedeným zvýšením záručnej a poistnej kapacity v porovnaní so súčasnosťou bude môcť Eximbanka podporiť aj väčšie obchodné prípady slovenských exportérov na trhoch s potenciálom vysokého rastu a s vyšším stupňom rizika, napr. v Bielorusku, Azerbajdžane, Vietname, Indonézii a iných krajinách," konštatuje dokument.