Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Existuje desať riešení pomoci s energiami, tvrdí Matovič

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš, kritizoval Matoviča aj celú vládu za to, že podľa neho oklamala ľudí, keď im sľubovali stabilné ceny elektriny.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Slovenská vláda rozhodne o opatreniach na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií až po výsledkoch rokovaní na pôde Európskej únie. Existuje však desať rozličných riešení, ktoré by mohlo Slovensko prijať. Vo štvrtkovej (29. 9.) diskusnej relácii televízie Joj Na hrane to povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO).

"Riešenia sú známe. Celá Európa má kombinácie tých riešení nachystané. Našťastie na Slovensku vieme, že nové ceny platia od nového roka," povedal Matovič. Okrem aktuálneho stretnutia ministrov hospodárstva by sa podľa neho mali cenám energií venovať na budúci týždeň aj ministri financií. "Keď to bude uzavreté, aj ministri hospodárstva na európskej úrovni, aj ministri financií, potom povieme, či stačia európske riešenia alebo musíme zapnúť naše ochranné opatrenia," dodal Matovič. Vláda podľa neho prevedie Slovensko cez energetickú krízu rovnako ako cez pandémiu.

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš, kritizoval Matoviča aj celú vládu za to, že podľa neho oklamala ľudí, keď im sľubovali stabilné ceny elektriny. Vláda podľa Tomáša nemá na vysoké ceny energií riešenie. "Oni nevedia, čo s cenami energií. Spoliehajú sa na nejaké európske riešenie. Tie návrhy sa už teraz ukazujú ako neakceptovateľné pre Slovensko," povedal Tomáš. Zverejnené opatrenia vlády sú podľa neho iba plánom "B", no základný plán podľa Tomáša vláde chýba.

Matovič sa veľkú časť diskusie venoval svojmu odvolávaniu v parlamente. Zopakoval úvahy o možnej budúcej spolupráci strany SaS so stranou Hlas-SD a Progresívnym Slovenskom (PS). Tomáš to odmietol s upozornením na programové rozdiely jednotlivých strán a na vyjadrenia PS. Matovič sa podľa neho iba drží svoj ministerskej stoličky a pokiaľ by bol odvolaný, je to podľa Tomáša najrýchlejšia cesta k novým voľbám.

Pokusy o jeho odvolanie podporujú podľa Matoviča oligarchovia, ktorí v súčasnosti nemôžu rozkrádať verejný majetok. Podľa prieskumu zverejneného v relácii očakáva rozpad koalície 57,3 % respondentov a iba 30,5 % si myslí, že vláda vydrží do konca volebného obdobia.