Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Experiment v Prievidzi potvrdil vhodnosť fototermiky i pre CZT

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Potvrdilo sa tak, že pri rastúcich cenách energií sa takáto investícia z dlhodobého hľadiska podľa neho vyplatí, zvlášť ak je financovaná z fondov Európskej únie.

Prievidza 9. júna (TASR) - Pilotný projekt kombinácie slnečných kolektorov s centrálnym zásobovaním tepla (CZT) v Prievidzi sa ukázal ako vhodný. Potvrdilo to približne ročné meranie počas skúšobnej prevádzky. Informoval o tom v piatok manažér pre technický rozvoj a investície Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH) Milan Bugár.

Prievidzský distribútor a dodávateľ tepla namontoval vlani na dvoch bytových domoch na sídlisku Zapotôčky po 24 kusov slnečných kolektorov, každá z oboch sústav má výkon 36 kilowattov. "Mali sme narátaný teoretický energetický zisk okolo 60 megawatthodín ročne. V prvom roku sme boli v skúšobnej prevádzke, kde sme nastavovali systém a hľadali optimálne využitie tepelného zisku slnečných kolektorov," spomenul Bugár.

Už aj počas tejto skúšobnej prevádzky sa firme podľa neho podarilo dosiahnuť 70 percent predpokladaného energetického zisku, pričom verí, že po naladení prevádzkových režimov sa bude blížiť k 100 percentám. K systémom dodatočne dorobili výstup údajov na dispečing investora a tieto údaje priebežne vyhodnocovali. "Verifikáciou vyrobeného tepla sme zistili, že po naladení by solárny systém mohol pokryť približne 15 percent spotreby tepla na prípravu teplej úžitkovej vody pre bytový dom," priblížil manažér.

Potvrdilo sa tak, že pri rastúcich cenách energií sa takáto investícia z dlhodobého hľadiska podľa neho vyplatí, zvlášť ak je financovaná z fondov Európskej únie. "Pokiaľ sa nám podarí takéto zdroje získať, uvažujeme s rozšírením tohto systému o ďalšie sústavy slnečných kolektorov na vhodných strechách," zhodnotil.

Slnečné kolektory boli prvými na Slovensku, ktoré namontovali na domoch v rámci sústavy CZT. Prievidzský dodávateľ tepla investíciu realizoval v spolupráci s firmou Thermo|Solar Žiar. Pilotným projektom chce spoločnosť znížiť straty pri dodávke tepla prostredníctvom rozvodov, a tak zmierniť rast cien.

Oba systémy testovala spoločnosť od decembra 2021 a do skúšobnej prevádzky ich spustila vlani na jar. Plnú sumu hradila prievidzská spoločnosť. Časť strechy na bytovom dome má prenajatú od spoločenstva vlastníkov bytov a bude im platiť mesačný nájom za to, že jej umožnili kolektory na strechu ich bytového domu namontovať a prevádzkovať.