Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Experti varujú, že eurozóna sa dostane do recesie

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli 16. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Odhaduje sa, že už v 1. kvartáli ekonomika klesla o 2,3 %.

Mníchov 9. apríla (TASR) - Experti nemeckého inštitútu Ifo a švajčiarskej univerzity ETH Zürich očakávajú, že eurozóna sa v najbližších mesiacoch dostane do recesie, a varujú pred dlhovou krízou.

Odhaduje sa, že už v 1. kvartáli ekonomika klesla o 2,3 %. V prebehajúcom 2. štvrťroku sa očakáva ďalší prepad hrubého domáceho produktu (HDP) o 10,5 %, uviedli experti Ifo a ETH. V 3. štvrťroku počítajú s oživením a medzikvartálnym nárastom o 8,7 %.

"Možnosť, že pandémia sa zoslabí skôr, než sa očakáva, je len malá. Preto predstavuje opätovné vzplanutie európskej dlhovej krízy vo veľkom rozsahu nezanedbateľné riziko pre túto prognózu."

Mimoriadne je kolísanie priemyselnej produkcie v eurozóne. Predpokladá sa, že v prvých troch mesiacoch už klesla o 4,4 % a že v 2. štvrťroku sa prepadne až o 18 %. V 3. kvartáli potom počítajú s expanziou o 19 %.

Súkromná spotreba podľa expertov Ifo a ETH padne o 3,3 %, respektíve o 13,6 % v prvých dvoch kvartáloch tohto roka, a potom sa zotaví a v 3. štvrťroku stúpne o 12 %. V prípade investícií predpovedajú pokles o 2,3 %, respektíve 10 %, a potom nárast o 10,4 %.