Ekonomika

Export je podľa asociácie zamestnávateľov ťahúňom ekonomického vývoja

TASR, 18. februára 2022 15:10

Uviedla to tlačová hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Miriam Filová.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 18. februára (TASR) - Export je ťahúňom ekonomického vývoja, potrebuje však zmenu. Uviedla to tlačová hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Miriam Filová.

Export aj inovácie patria podľa nej dlhodobo medzi tzv. ťahúne ekonomického rozvoja. Slovenská republika by mala mať záujem o stimuláciu exportnej a inovačnej výkonnosti podnikateľských subjektov, keďže táto aktivita môže viesť k rozvoju jej celej ekonomiky a dobiehaniu iných, ekonomicky výkonnejších krajín EÚ.

"Evidujeme však veľkú rozdrobenosť pro-exportných inštitúcií. Takáto fragmentácia pôsobí predovšetkým pre začínajúcich exportérov neprehľadne a zmätočne. Z dlhodobého hľadiska by bolo najefektívnejšie tieto kompetencie postupne zlúčiť," povedal prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský.

V kontexte uvedeného AZZZ podľa nej víta schválený dokument Memorandum Pro Export, ktorý vyzýva na verejnú diskusiu a pozitívne zmeny v podnikateľskom prostredí na Slovensku a podpore exportu slovenských firiem.

Memorandum z dielne Rady slovenských exportérov už podľa Filovej podporila nedávno aj AZZZ SR, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenská batériová aliancia, Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu a rad inštitúcií, firiem či jednotlivcov.

"Export je pre slovenskú ekonomiku bytostne dôležitý, a preto v AZZZ vnímame túto iniciatívu pozitívne a podporujeme ju," dodal prezident AZZZ SR.

Prečítajte si aj:

18. februára 2022 14:30

AZZZ aj odborári žiadajú vládu o dofinancovanie zdravotníctva
AZZZ upozorňuje, že ak štát neposkytne zdroje na zvýšené náklady, viacerí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa ocitnú v existenčných problémoch.

sk
11. februára 2022 18:31

AZZZ sleduje situáciu pri zákone o dani z nadmerného zisku
Z vecného hľadiska je podľa AZZZ návrh zákona diskriminačný, pretože sa zameriava na jednu konkrétnu firmu, a to Slovenské elektrárne.

sk
4. februára 2022 11:17

Slovensku môže chýbať v nasledujúcej dekáde štvrť milióna pracovníkov
Slovensko musí zmeniť vzdelávací systém, reagovať na štvrtú priemyselnú revolúciu, inak stratí konkurencieschopnosť i pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 11:57

Zmodernizujú svetelnú signalizáciu na ceste v Košťanoch nad Turcom
Práce zabezpečia 23. apríla, prípadne aj 24. apríla za plnej premávky.

sk
dnes 11:57

Poľská vláda poskytne na pomoc farmárom takmer pol miliardy eur
Pomoc sa zameriava na poľnohospodárskych výrobcov, ktorým hrozí strata finančnej likvidity v dôsledku obmedzenia trhu spôsobeného agresiou Ruskej federácie voči Ukrajine.

sk
dnes 11:50

Ekonóm: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne
Rast inflácie v eurozóne sa síce v marci spomalil na 2,4 %, avšak tempo rastu cien v sektore služieb sa už mesiace drží na úrovni 4 %, čo je dvojnásobok inflačného cieľa ECB (2 %).

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac