Ekonomika

Export švajčiarskych hodiniek prelomil v decembri hranicu 2 mld. CHF

TASR, 24. januára 2023 11:50

Ako uviedla Federácia švajčiarskych vývozcov hodiniek, v decembri sa export zvýšil medziročne o 5,8 %.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bern 24. januára (TASR) - Export švajčiarskych hodiniek zaznamenal v poslednom mesiaci minulého roka rast o vyše 5 %. Aj keď tempo rastu bolo slabšie než priemer z predchádzajúcich mesiacov, vývozcom sa prvýkrát v tomto období roka podarilo prekonať hranicu 2 miliárd švajčiarskych frankov. Navyše za celý rok 2022 sa hodnota exportu švajčiarskych hodiniek zvýšila o viac než 11 %. TASR o tom informuje na základe správ portálov Monochrome Watches a RTTNews.

Ako uviedla Federácia švajčiarskych vývozcov hodiniek, v decembri sa export zvýšil medziročne o 5,8 %. Bolo to slabšie tempo než predstavuje celoročný priemer, za čím je však fakt, že hodinky určené na predvianočný predaj sú dodávané zvyčajne v októbri a novembri. Napriek tomu však v decembri ich export prekonal hranicu 2 miliárd CHF, prvýkrát za toto obdobie roka.

December tak výraznou mierou prispel k úspešným výsledkom švajčiarskych výrobcov hodiniek za celý rok 2022. Hodnota vývozu za minulý rok dosiahla 24,8 miliardy CHF (24,77 miliardy eur), čo oproti roku 2021 predstavuje rast o 11,4 %. Oproti roku 2020, ktorý bol pre pandémiu nového koronavírusu zložitý, bol minuloročný export o 46,1 % vyšší.

Takmer všetky exportné trhy dovoz zvýšili, až na kontinentálnu Čínu a Hongkong. Vývoz na tieto trhy bol problematickejší v dôsledku tamojšej politiky nulovej tolerancie voči covidu. Export švajčiarskych hodiniek do kontinentálnej Číny klesol vlani o 13,6 % a do Hongkongu o 10,5 %.

Pod úspešný rok pre vývozcov hodiniek sa podpísali najmä Spojené štáty, ktoré sú kľúčovým trhom pre tento sektor švajčiarskej ekonomiky. Export na americký trh vzrástol vlani o 26,3 % na 3,9 miliardy CHF. Nasledovali Singapur a Japonsko s rastom o 26,2 % a 20,4 %. Navyše sa Švajčiarom darilo aj na európskom trhu, ktorý býva problematický. Vývoz hodiniek do ďalších európskych krajín vzrástol v roku 2022 takmer o 15 %, napriek menšiemu počtu turistov.

Čo sa týka dopytu po hodinkách z pohľadu ich hodnoty, najväčší záujem v závere roka bol o prémiové výrobky s cenou nad 3000 CHF. Ich export vzrástol v decembri o 13 %. Zvýšil sa aj vývoz najlacnejších hodiniek v hodnote pod 200 CHF. Naopak, výrazne klesol záujem o hodinky od 200 do 3000 CHF, ktorých vývoz sa v minulom roku znížil o 16,2 %.

(1 EUR = 1,0013 CHF)






Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:52

USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
Pravidlá Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) tvoria kľúčovú časť Bidenovej širšej agendy boja proti zmene klímy.

sk
dnes 19:32

Poslanci ukončili rokovanie debatou o premnožených medveďoch
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusii zdôraznil, že novelou by sa nedával súhlas na plošný odstrel, uznávajú, že medveď je prísne chránený.

sk
dnes 19:28

Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem
Putin vo štvrtok uviedol tiež, že je v pravidelnom kontakte s guvernérkou ruskej centrálnej banky Elvirou Nabiullinovou, ktorá sa domnieva, že inflačné riziká stále pretrvávajú.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac