Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Expozícia španielskych bánk voči Credit Suisse je pod 1 miliardou eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Uviedol to vo štvrtok zdroj oboznámený so situáciou, ktorý nechcel byť menovaný.

Madrid 16. marca (TASR) - Angažovanosť španielskych bánk v švajčiarskom veriteľovi Credit Suisse je nepodstatná a je nižšia ako 1 miliarda eur. Uviedol to vo štvrtok zdroj oboznámený so situáciou, ktorý nechcel byť menovaný. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Celková expozícia španielskych veriteľov voči Credit Suisse je výrazne pod 1 miliardou eur," povedal zdroj bez ďalších podrobností.

Ďalšie dva zdroje z bankového dohľadu v eurozóne zase v stredu (15. 3.) uviedli, že Európska centrálna banka (ECB) kontaktovala banky v regióne, aby zistila ich expozíciu voči Credit Suisse, ktorá má problémy.

Po strmom páde akcií v stredu, ktoré zintenzívnili obavy z globálnej bankovej krízy, Credit Suisse vo štvrtok oznámila, že si od švajčiarskej centrálnej banky požičia až 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur) na podporu likviditu a dôvery investorov.

Akcie Credit Suisse po zverejnení tejto správy tak vo štvrtok ráno vzrástli o 35 % na 2,3 CHF. V stredu pritom klesli až o 30 % po tom, ako jej najväčší akcionár Saudská národná banka uviedla, že z regulačných dôvodov jej nemôže poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc.

(1 EUR = 0,9727 CHF)