Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Exriaditeľa daňového úradu odsúdil ŠTS na sedem rokov väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na sedem rokov väzenia odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, exriaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušana K.

Banská Bystrica 15. decembra (TASR) – Na sedem rokov väzenia odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, exriaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušana K., ktorého uznal vinným zo zločinu prijímania úplatku. Ten mu v súvislosti s vyplácaním nadmerných odpočtov DPH mali dať v presne nezistený deň, v období od apríla do mája 2010, veľkopodnikatelia Sergej a Alexander S. Pôvodne podľa obžaloby malo ísť o úplatok vo výške 40.000 eur.

Korupčnú kauzu Sergeja a Alexandra S. odštartovalo video, na ktorom sa podnikatelia dohovárajú o úplatku s riaditeľkou Daňového úradu v Šamoríne Máriou Z. Ako dnes uviedol dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aj pod vplyvom tohto videa sa daňová úradníčka rozhodla vypovedať a uviesť všetko na pravú mieru. V tomto procese ako svedkyňa usvedčovala Dušana K. a prispela k odhaleniu viacerých podobných trestných činov. Je takisto obvinená, vyšetrovateľ pred pár dňami predložil prokuratúre spisový materiál týkajúci sa jej trestnej činnosti.

Podľa predsedu senátu ŠTS v procese boli dve skupiny dôkazov, Jedna, ktorá popierala spáchanie trestného činu bývalým riaditeľom daňového úradu a druhá, ktorá ho z korupcie usvedčovala. Proti nemu na súde vypovedala práve Mária Z., ktorej senát nemal dôvod neveriť.

"Výpoveď svedkyne bola presvedčivá. Uviedla množstvo detailov, ktoré si je ťažko vymyslieť. Uvádzala detaily, týkajúce sa reakcií obžalovaného a vierohodne opisovala okolnosti," konštatoval predseda senátu. Navyše, Mária Z. sa k celej trestnej činnosti, ktorú páchala, priznala. Ako tiež dodal, naopak, práve obžalovaný nevedel vysvetliť, prečo ako riaditeľ daňového úradu prijal pozvanie od neznámych ľudí (Sergeja a Alexandra S.) na stretnutie v Šamoríne, kde sa mali dohodnúť na úplatku.

O akú sumu úplatku presne išlo, Mária Z. pred súdom spresniť nemohla. Sprostredkovala iba odovzdanie obálky s peniazmi Dušanovi K. Ako však preukázalo vyšetrovanie a ako ona sama uviedla, Dušan K. mal v rámci dohody hovoriť, že desať percent z celkovej sumy nadmerných odpočtov DPH je obvyklých.

Podľa predsedu senátu ŠTS pri rozhodovaní preto konkrétnu výšku úplatku vynechali, do úvahy brali peňažnú hotovosť presne nezistenej výšky, rovnajúcu sa zhruba desiatim percentám z celkovej sumy nadmerných odpočtov DPH. Tá sa podľa obžaloby mala pohybovať vo výške viac ako 443.000 eur.

Daňovému exriaditeľovi hrozilo päť až 12 rokov väzenia. Pod sedemročný trest odňatia slobody sa podpísal aj fakt, že štátny úradník zneužil svoju funkciu na dosiahnutie osobných výhod a peňažného zisku. Súd mu uložil i peňažný trest vo výške 30.000 eur, čo približne zodpovedá výške úplatku. Uložil mu aj náhradný trest pre prípad, že nezaplatí, vo výmere dva roky väzenia navyše. Odsúdený sa voči rozsudku odvolal.

"Dnešné rozhodnutie súdu vnímam veľmi pozitívne. Z tohto rozhodnutia je zrejmá zásadná miera intolerancie súdu k vnímaniu poslania, úloh verejných činiteľov, ktorí miesto toho, aby si svoje úlohy plnili zákonným spôsobom, zneužívajú svoje postavenie na vlastné obohacovanie. Rozhodnutie by malo byť zásadným mementom a výstrahou," reagoval po verdikte dozorujúci prokurátor ÚŠP.