Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Extrémne sucho ničí farmárom úrodu, niektorí hovoria o 50 % poklese

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Slovenský pozemkový fond sa rozhodol vyjsť svojim nájomcom v ústrety a hľadá spôsob, ako ich odškodniť.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Extrémne sucho ničí farmárom úrodu, Slovenský pozemkový fond (SPF) im chce pomôcť znížením nájmov. Informoval o tom vedúci oddelenia komunikácie fondu Peter Tarasovič.

Fond preto v týchto dňoch podľa neho zisťuje predbežný záujem farmárov, ktorých extrémne sucho pripravilo o výnosy. Farmári môžu svoj záujem vyjadriť na stránke www.pozfond.sk do konca augusta 2022.

Tarasovič spresnil, že vlna extrémneho sucha spôsobila na Slovensku katastrofu nevídaných rozmerov. Niektorí farmári avizujú pokles úrodnosti o viac ako 50 %. Slovenský pozemkový fond sa rozhodol vyjsť svojim nájomcom v ústrety a hľadá spôsob, ako ich odškodniť.

"Naším cieľom je znížiť, alebo úplne odpustiť nájom farmárom, ktorých toto extrémne sucho pripravilo o výnosy. Zákon nám to umožňuje,“ povedal generálny riaditeľ fondu Ján Marosz, odvolávajúc sa na zákon 504 z roku 2003.

"Chceme vedieť, na ktorých miestach je situácia najhoršia a koľko farmárov skutočne potrebuje pomoc. Hľadáme riešenie, ako môžeme farmárom vyjsť v ústrety a pomôcť im v týchto ťažkých časoch," dodal Marosz.