Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Exxon Mobil chce do roku 2050 znížiť svoje uhlíkové emisie na nulu

Areál koncernu ExxonMobil, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V napĺňaní Parížskej klimatickej dohody americkí ropní producenti za svojimi európskymi rivalmi, ako sú BP či Royal Dutch Shell, zatiaľ zaostávajú.

Houston 18. januára (TASR) - Americký ropný koncern Exxon Mobil plánuje do roku 2050 znížiť uhlíkové emisie zo svojich globálnych prevádzok na nulu. Pripojil sa tak k ďalším spoločnostiam v ropnom sektore, ktoré sa rozhodli minimalizovať svoju uhlíkovú stopu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Plán Exxonu, ktorý firma prvýkrát naznačila v minulom roku, zahrnuje emisie z produkcie ropy, plynu a chemikálií, ako aj z elektrickej energie, ktorú prevádzky koncernu pri výrobe spotrebovávajú. Ako firma dodala, "čo sa týka aktív, ktoré nie sú pod jej priamou kontrolou, pri tých spolupracuje na znižovaní uhlíkových emisií s príslušnými partnermi".

V napĺňaní Parížskej klimatickej dohody americkí ropní producenti za svojimi európskymi rivalmi, ako sú BP či Royal Dutch Shell, zatiaľ zaostávajú. Klimatický plán Exxonu však tento ropný koncern posunul minimálne pred jeho amerického konkurenta Chevron, ktorý svoj klimatický plán predstavil v októbri minulého roka. V ňom prisľúbil zníženie uhlíkových emisií na nulu do roku 2050 iba zo svojich aktivít v oblasti prieskumu a ťažby, v ďalších oblastiach ich plánuje zredukovať.