Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Exxon žaluje EÚ, aby zablokoval daň na nadmerné zisky energofiriem

Na archívnej snímke logo amerického ropného koncernu Exxon Mobil. Foto: TASR/AP

Európska daň z nadmerných ziskov by koncern mohla do konca roka 2023 stáť minimálne 2 miliardy USD (1,88 miliardy eur), uviedla finančná šéfka Exxonu Kathryn Mikellsová.

Irving/Brusel 28. decembra (TASR) - Americký ropný koncern Exxon Mobil žaluje Európsku úniu (EÚ) v snahe o zablokovanie novej dane na nadmerné zisky energetických firiem. Exxon tvrdí, že Brusel zavedením dane prekročil svoje kompetencie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vysoké ceny energií, ktoré priniesli ropným koncernom rekordné zisky, podporujú infláciu po celom svete a viedli k výzvam na ďalšie zdanenie sektora.

Daň z nadmerných ziskov je podľa hovorcu Exxonu Caseyho Nortona "kontraproduktívna", odradzuje firmy od investícií a znižuje dôveru investorov. Koncern ju bude brať do úvahy pri svojom rozhodovaní o miliardových investíciách v Európe. "Či tu budeme investovať, závisí predovšetkým od toho, ako atraktívna globálne konkurencieschopná Európa bude," uviedol Norton.

Európska daň z nadmerných ziskov by koncern mohla do konca roka 2023 stáť minimálne 2 miliardy USD (1,88 miliardy eur), uviedla finančná šéfka Exxonu Kathryn Mikellsová.

Exxon uviedol, že v uplynulom desaťročí investoval 3 miliardy USD do európskych rafinérskych projektov v Európe, ktoré regiónu pomáhajú v čase, keď sa Európa snaží znížiť dovoz energií z Ruska. "Budeme pokračovať v spolupráci s lídrami EÚ, aby sme vyriešili tieto problémy," uviedol koncern.

(1 EUR = 1,064 USD)