Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

F. Birol: IEA je pripravená dodať na trh ďalšiu ropu

Na archívnej snímke výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol počas tlačovej konferencie po rokovaní ministra hospodárstva SR Petra Žigu s rezortnými kolegami z Vyšehradskej štvorky v rámci Stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2018, 19. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Americký prezident Joe Biden v utorok (8. 3.) zakázal dovoz ropy a ďalších energií z Ruska.

Paríž 9. marca (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) je pripravená dodať na trh ďalšiu ropu zo svojich rezerv, uviedol jej šéf Fatih Birol. Dodal, že IEA tiež predloží akčný plán na "rýchle zníženie" závislosti od ropy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"IEA sa minulý týždeň rozhodla uvoľniť ropu z našich rezerv, z našich bohatých rezerv. To bola prvá reakcia, ak bude potrebné, môžeme na trh dodať viac ropy," povedal Birol na energetickej konferencii v Paríži.

"Na budúci týždeň podobne ako sme to urobili pre plyn, predložíme desaťbodový akčný plán na urýchlené zredukovanie ropy, predovšetkým v dopravnom sektore," dodal šéf IEA.

Americký prezident Joe Biden v utorok (8. 3.) zakázal dovoz ropy a ďalších energií z Ruska. Tento krok, ktorý je reakciou na útok Ruska na Ukrajinu, má širokú podporu medzi americkými voličmi a kongresmanmi, aj keď zvýši ceny energií v USA.