Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

F. Panetta: Bude lepšie, ak ECB poskytne príliš veľa stimulov než málo

Na archívnej snímke symbol eura stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Panetta tiež spomenul aktuálne posilnenie eura, ktoré je podľa neho neželeným faktorom spomaľujúcim infláciu.

Frankfurt nad Mohanom 22. septembra (TASR) - Bude lepšie, ak bude Európska centrálna banka (ECB) chybovať tak, že poskytne viac stimulov než príliš málo, uviedol člen Výkonnej rady ECB Fabio Panetta.

Podľa Panettu vzhľadom na výrazné tendencie smerom nadol existuje dobrý dôvod, aby reakcia ECB bola rozsiahla, keďže "riziká nadmernej reakcie sú oveľa menšie než riziká príliš pomalej a príliš slabej reakcie menovej politiky a uskutočnenia najhorších scenárov". Dodal, že aj keď ECB toho urobila dosť, inflačné vyhliadky sú stále neuspokojivé, keďže tempo rastu cien je "nepohodlne" po inflačným cieľom nastaveným na tesne pod dvomi percentami.

Panetta povedal, že v prípade šokov, ktoré majú veľký negatívny vplyv na dopyt a predstavujú dodatočné riziko pre cenovú stabilitu, ECB musí reagovať.

Panetta tiež spomenul aktuálne posilnenie eura, ktoré je podľa neho neželeným faktorom spomaľujúcim infláciu. Uviedol však len, že je potrebné pozorne monitorovať vývoj výmenného kurzu spoločnej meny.

"Trvalý nárast externej hodnoty eura má za následok neželené sprísňovanie finančných podmienok a vykompenzoval časť monetárnej akomodácie spôsobenej našimi opatreniami."