Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

F. Villeroy: Inflácia vo Francúzsku bude kulminovať v 1. polovici roka

Autá stoja v kolóne v dopravnej zápche, zatiaľ čo električka odchádza od budovy Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom večer 1. marca 2023. Foto: TASR/AP

Od júla minulého roka zvýšila ECB úrokové sadzby o 300 bázických bodov a na najbližšom zasadnutí 16. marca by ich mala zvýšiť opäť, a to o 50 bázických bodov.

Paríž 9. marca (TASR) - Inflácia vo Francúzsku by mala svoje maximum dosiahnuť v 1. polroku tohto roka, v celej eurozóne je však miera inflácie stále veľmi vysoká, čo znamená, že pre menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) zostáva prioritou číslo jeden. Povedal to vo štvrtok guvernér francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Francois Villeroy de Galhau. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako Villeroy povedal, k úrokovým sadzbám sa vyjadrovať nebude, čo je však dôležité, to sú inflačné očakávania. V tejto súvislosti uviedol, že "maximum (vo Francúzsku) sa dostaví v tomto polroku a do konca roka by sa potom mala inflácia spomaliť na polovičnú úroveň".

ECB sa usiluje nasmerovať infláciu späť k inflačnému cieľu, ktorý centrálna banka stanovila na úrovni 2 %, dodal Villeroy s tým, že bankári sú pripravení "urobiť všetko, čo je potrebné," aby tento cieľ dosiahli. Zopakoval tak skoršie slová šéfky ECB Christine Lagardovej.

Od júla minulého roka zvýšila ECB úrokové sadzby o 300 bázických bodov a na najbližšom zasadnutí 16. marca by ich mala zvýšiť opäť, a to o 50 bázických bodov. Vzhľadom na nepriaznivé údaje v oblasti jadrovej inflácie však niektorí analytici nevylučujú ani výraznejšie zvýšenie úrokových sadzieb.