Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Facebook spúšťa jeden z najvýkonnejších superpočítačov na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločnosť predpokladá vývoj nástrojov umelej inteligencie, ktoré okrem iného umožnia ľuďom hovoriacim niekoľkými rôznymi jazykmi navzájom si porozumieť v reálnom čase.

New York 24. januára (TASR) – Meta, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, v pondelok oznámila, že spúšťa jeden z najvýkonnejších superpočítačov na svete, aby zvýšila svoju kapacitu na spracovanie údajov. A to aj napriek pretrvávajúcim sporom o súkromí a dezinformáciách.

Podľa Meta jej stroj, známy ako AI Research SuperCluster (RSC), už patrí medzi päť najrýchlejších superpočítačov a stane sa najrýchlejším strojom s umelou inteligenciou, keď bude v najbližších mesiacoch úplne dokončený. Dokáže spracovať obrázky a videá až 20-krát rýchlejšie ako súčasné systémy.

Vytváranie tzv. metaverzie si vyžaduje enormný výpočtový výkon, napísal šéf Meta Mark Zuckerberg na Facebooku s odkazom na svoju myšlienku 3D internetu, kde si používatelia nasadia súpravy pre virtuálnu realitu a senzorové vybavenie.

Spoločnosť predpokladá vývoj nástrojov umelej inteligencie (AI), ktoré okrem iného umožnia ľuďom hovoriacim niekoľkými rôznymi jazykmi navzájom si porozumieť v reálnom čase.

Americké technologické giganty ako Facebook a Google sú však už dlho kritizované za spôsob, akým spracúvajú a využívajú údaje svojich užívateľov.

Obe v súčasnosti čelia právnym sporom v Európskej únii a obvineniam, že prenosy užívateľských údajov z európskeho bloku do Spojených štátov sú nezákonné. Okrem toho je Facebook kritizovaný za to, že pomáhal podnecovať dezinformácie a nenávistné prejavy.

Facebook sa opakovane ospravedlnil za nepriaznivé účinky svojich algoritmov a upozornil na svoje investície do monitorovania obsahu a iných opatrení na riešenie problematických príspevkov.

European Digital Rights, sieť mimovládnych organizácií, ktoré vedú kampaň za udržanie veľkých technológií na uzde, v pondelok uznala, že Facebook vynaložil úsilie na zlepšenie, ale pripomenula tiež, že nové mocné nástroje vyvolávajú ďalšie obavy.

„Zo všetkej tej počítačovej sily v rukách takejto mocnej technologickej spoločnosti nemôže vzísť nič dobré,“ povedal agentúre AFP Diego Naranjo z European Digital Rights.

V príspevku na blogu, v ktorom spoločnosť Meta informovala o superpočítačoch, dvaja členovia výskumného tímu AI zdôraznili, že odstránenie škodlivého obsahu patrí medzi kľúčové prvky.

Facebook zatiaľ neprezradil polohu svojho superpočítača a povedal agentúre AFP, že informácie sú dôverné.