Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Facebook ukončí účtovanie reklamy cez Írsko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Británia vlani zmenila daňové zákony, aby nadnárodným koncernom zabránila legálne sa vyhýbať daňovej povinnosti.

Londýn 5. marca (TASR) - Facebook už nebude príjmy z reklamy na britskom trhu účtovať cez Írsko. To znamená, že v Británii bude platiť podstatne vyššie dane. Facebook oznámil, že vďaka tomu bude podnikanie v Británii transparentnejšie. Presné čísla však neuviedol. Informovala o tom agentúra DPA.

Facebook vysvetľuje, že kontrakty uzatvorené v Británii sa budú zúčtovávať v tejto krajine a budúci týždeň o tom bude informovať svojich veľkých reklamných klientov. Podľa nemenovaných zdrojov môže táto zmena znamenať vyššie dane v rádoch miliónov libier.

Facebook v poslednom období čelí v Británii tvrdej kritike. Príčinou sú informácie, že spoločnosť tu v roku 2014 zaplatila na daniach len 4327 libier (5584,45 eura). Väčšinu daní totiž uhrádzala v Írsku, kde sú sadzby firemných daní oveľa nižšie.

Británia vlani zmenila daňové zákony, aby nadnárodným koncernom zabránila legálne sa vyhýbať daňovej povinnosti. V januári tohto roka vyšlo najavo, že internetový gigant Google musí v Británii doplatiť dane vo výške 130 miliónov libier a aj v budúcnosti tu bude odvádzať vyššie dane.

(1 EUR = 0,77483 GBP)