Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Akciové trhy po oznámení Fedu vzrástli, Dow Jones uzavrel na rekorde

redseda Federálneho rezervného systému známeho pod skratkou Fed, Ben Bernanke. Foto: FOTO TASR/AP

Fed znížil svoju prognózu rastu amerického hospodárstva na tento aj budúci rok, pričom najnovšie očakáva, že ekonomika vzrastie v roku 2013 o 2 %.

Tokio 19. septembra (TASR) - Ázijské akciové trhy zaznamenali rast po tom, ako americká centrálna banka oznámila, že svoj program na podporu ekonomiky ponechá zatiaľ v pôvodnom rozsahu. Väčšina analytikov očakávala, že banka ho na septembrovom zasadnutí obmedzí, avšak Federálny rezervný systém (Fed) chce počkať na výraznejšie zlepšenie stavu ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA a server BBC.

Hlavný index Tokijskej burzy Nikkei 225 vzrástol o 1,3 %, hongkonský index Hang Seng o 2 % a austrálsky akciový index ASX 200 zaznamenal rast o 1,2 % na 5-ročné maximum. Burzy v kontinentálnej Číne, na Taiwane a v Južnej Kórei boli pre sviatok zatvorené.

Ešte predtým rast zaznamenali aj všetky tri kľúčové akciové indexy v USA. Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average vzrástol o 1 % a uzatvoril na rekordnej úrovni 15.676,94 bodu. Rekord z 2. augusta prelomil aj index Standard & Poor's 500, ktorý vzrástol o 1,2 % na 1725,52 bodu. Kompozitný index Nasdaq sa zvýšil o 1 % na 3783,64 bodu.

Ako dôvod svojho rozhodnutia centrálna banka USA uviedla stále vysokú nezamestnanosť a obavy o ďalší vývoj ekonomiky. Fed znížil svoju prognózu rastu amerického hospodárstva na tento aj budúci rok, pričom najnovšie očakáva, že ekonomika vzrastie v roku 2013 o 2 %, maximálne o 2,3 %. V júnovej prognóze ešte uvádzal rast v rozmedzí od 2,3 % do 2,6 %. Pre budúci rok znížila banka odhad rastu na 2,9 až 3,1 %, zatiaľ čo pôvodne počítala s rastom v rozsahu od 3 do 3,5 %. Navyše, aj trh práce je stále ešte ďaleko od ideálneho stavu.

"Súčasné podmienky na trhu práce sú stále veľmi vzdialené od toho, čo všetci očakávame," povedal na tlačovej konferencii po rozhodnutí Fedu jeho prezident Ben Bernanke, aj keď pre tento rok banka mierne zlepšila vyhliadky v oblasti nezamestnanosti. Zatiaľ čo v júni očakávala pokles nezamestnanosti na 7,3 až 7,2 %, najnovšie počíta s poklesom na 7,3 %, prípadne až 7,1 %. V roku 2014 by mohla nezamestnanosť klesnúť na 6,4 %.