Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA sa blíži k znižovaniu nákupu dlhopisov, tvrdí Fed

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Evans je jedným z najväčších stúpencov agresívnejšej politiky centrálnej banky pri plnení jej záväzku dosiahnuť maximálnu zamestnanosť.

Chicago 27. septembra (TASR) - Americká ekonomika je blízko k tomu, aby splnila podmienky Federálneho rezervného systému (Fed) pre začiatok znižovania nákupu dlhopisov. Ak bude rast pracovných miest pokračovať, už čoskoro dosiahne tento medzník. Uviedol to v pondelok prezident Fed v Chicagu Charles Evans. Je tak ďalším členom americkej centrálnej banky, ktorý podporuje začiatok utlmovania krízových stimulov na podporu ekonomiky počas pandémie nového koronavírusu.

"Vidím, že ekonomika je blízko k splneniu základnej podmienky - dosiahnutia výrazného pokroku, ktorú sme stanovili v decembri minulého roka," uviedol Evans v poznámkach k prejavu na výročnej ekonomickej konferencii vo Virgínii. Dodal, že ak sa bude zamestnanosť ďalej zlepšovať, budú tieto podmienky pravdepodobne už čoskoro splnené a môže sa začať postupné znižovanie stimulov.

Predseda Fed Jerome Powell po septembrovom zasadaní menového výboru, ktorý ponechal kľúčové úrokové sadzby blízko nuly, naznačil, že centrálna banka pravdepodobne začne znižovať objem nákupu dlhopisov už v novembri.

Odvtedy ďalší dvaja predstavitelia Fedu, prezidentka clevelandskej centrálnej banky Loretta Mesterová a prezidentka Fedu v Kansas City Esther Georgeová skonštatovali, že ekonomika je už v dostatočne dobrom stave na to, aby centrálna banka začala utlmovať svoju mimoriadnu krízovú podporu.

Evans však na rozdiel od niektorých svojich kolegov zastáva názor, že súčasná vyššia miera inflácie si nevyžaduje bezprostredné uvoľnenie úrokových sadzieb. Argumentuje pritom, že problémy na strane ponuky, ktoré spôsobili tento rok nárast inflácie, sa v budúcom roku stratia.

Evans je jedným z najväčších stúpencov agresívnejšej politiky centrálnej banky pri plnení jej záväzku dosiahnuť maximálnu zamestnanosť. Vyzval tiež kolegov, aby sa držali svojho nového rámca, ktorý umožňuje inflácii prekročiť dvojpercentný cieľ Fedu.

Podľa neho na ukotvenie dlhodobých inflačných očakávaní na úrovni 2 % je potrebné akceptovať fakt, že sa bude pohybovať "primerane" nad hranicou 2 % počas expanzívnej fázy cyklu, čím sa vyrovná jej pokles pod túto hranicu vo fáze kontrakcie ekonomiky.