Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Fed: Ekonomika USA pokračovala v uplynulých týždňoch v zotavovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvyšujú sa však obavy, že zotavovanie ekonomiky sa spomaľuje. Dôvodmi je rýchly nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 a blížiace sa prezidentské voľby, ktoré sa budú konať 3. novembra.

Washington 22. októbra (TASR) - Ekonomika USA pokračovala v uplynulých týždňoch v zotavovaní z prepadu spôsobenom koronakrízou, uviedla americká centrálna banka (Fed) vo svojej správe o stave domáceho hospodárstva. Ekonomická aktivita sa zvýšila vo všetkých regiónoch.

V stredu (21. 10.) zverejnená takzvaná Béžová kniha (Beige Book) je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky a Fed ju vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk, pričom základom aktuálnej Béžovej knihy bol prieskum zrealizovaný pred 9. októbrom.

Podľa Fedu ekonomika v uplynulých týždňoch "slabo až mierne" rástla, pričom vývoj v jednotlivých odvetviach bol výrazne rozdielny. Zamestnanosť stúpla v takmer všetkých regiónoch, aj keď jej rast zostáva pomalý. Nových pracovníkov prijímali väčšinou priemyselné firmy, koronakríza totiž výrazne viac zasiahla sektor služieb.

Výrobná aktivita vo všeobecnosti rástla miernym tempom. Na trh rezidenčných nehnuteľností je stály dopyt po domoch a dopyt po hypotékach sa zvýšil. Problematickou oblasťou je v mnohých regiónoch trh s komerčnými nehnuteľnosťami s výnimkou skladov a priemyselných priestorov.

Spotrebiteľské výdavky vzrástli, ale majitelia reštaurácií, ktorých koronakríza donútila viac sa spoliehať na podávania jedál vonku, sa s príchodom chladnejšieho počasia obávajú spomalenia tržieb. Niektoré regióny hlásili stabilizáciu maloobchodných tržieb a mierny nárast cestovného ruchu.

Zvyšujú sa však obavy, že zotavovanie ekonomiky sa spomaľuje. Dôvodmi je rýchly nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 a blížiace sa prezidentské voľby, ktoré sa budú konať 3. novembra.

Po prudkom prepade ekonomiky USA v 2. štvrťroku experti očakávajú v 3. kvartáli výraznú expanziu. Avšak neistota týkajúca sa ďalšieho vývoja zostáva vysoká.