Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Fed: Ekonomika USA rástla v uplynulých týždňoch miernym tempom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky a Fed ju vydáva osemkrát do roka.

Washington 4. septembra (TASR) - Ekonomika USA rástla v uplynulých týždňoch miernym tempom, uviedla americká centrálna banka (Fed) vo svojej Béžovej knihe. Americké firmy sú však aj napriek eskalácii obchodnej vojny s Čínou naďalej optimistické, pokiaľ ide o blízku budúcnosť. Na výrobný sektor však má negatívny vplyv spomalenie globálnej ekonomiky.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky a Fed ju vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.

"Aj keď obavy týkajúce sa ciel a neistota týkajúca sa obchodnej politiky pretrvávajú, väčšina firiem naďalej hodnotí krátkodobé vyhliadky optimisticky," uvádza sa v správe Fedu. To znamená, že americké firmy nepočítajú s príchodom recesie v dohľadnom čase.

Rast zamestnanosti zostal v uplynulých týždňoch mierny. Oslabila sa však aktivita vo výrobnom sektore. Spotrebiteľské výdavky, ktoré sú hlavným motorom ekonomiky USA, však pokračujú v raste.

Firmy ale vyjadrili obavy týkajúce sa colnej vojny a neistoty ďalšieho smerovania obchodnej politiky, čo môže utlmiť investície. Obchodné konflikty tiež prehlbujú problémy farmárov. Negatívny vplyv na poľnohospodárstvo má nepriaznivé počasie, nízke ceny komodít a neistoty spojené s obchodnými konfliktami.