Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Fed intervenoval na peňažnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nedostatok hotovosti na peňažnom trhu ohrozil kontrolu Fedu nad kľúčovou sadzbou.

New York 18. septembra (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) v stredu druhý deň po sebe intervenovala a pumpovala peniaze na peňažný trh v USA, aby znížila úrokové sadzby a zabránila im dostať sa nad stanovené pásmo.

Núdzové intervencie newyorského Fedu prišli po tom, čo náhly nedostatok hotovosti spôsobil prudký nárast úrokových sadzieb. Úrokové sadzby na niektoré jednodňové pôžičky na peňažnom trhu v USA vyskočili až na 10 %, čo je štvornásobok v porovnaní s kľúčovou sadzbou Fedu.

Nedostatok hotovosti na peňažnom trhu ohrozil kontrolu Fedu nad kľúčovou sadzbou. Tá je hlavným nástrojom, ktorým zabezpečuje prenos menovej politiky do ekonomiky. Od kľúčovej repo sadzby Fedu sa totiž odvíjajú úrokové sadzby všetkých typov úverov, vrátane úverov na auto alebo hypoték.

Newyorský Fed utorok v rámci takzvanej repo operácie dal k dispozícii 75 miliárd USD (67,85 miliardy eur), pričom banky z toho využili len 53 miliárd USD. V stredu, keď opäť ponúkol 75 miliárd USD, dostal žiadosti až na 80 miliárd USD.

Cieľom tejto operácie, ktorú Fed využil prvýkrát po 11 rokoch, je udržať jednodňovú úrokovú sadzbu v stanovenom pásme 2 % až 2,25 %. Nedostatok hotovosti na trhu krátkodobých peňazí spôsobil, že hlavná sadzba (federal funds rate) v utorok vzrástla na 2,3 % z 2,25 % v pondelok a 2,14 % na konci minulého týždňa, čo znamená, že sa dostala na pásmo 2 % až 2,25 % stanovené Fedom.

V stredu večer menový výbor (FOMC) Fedu oznámi rozhodnutie týkajúce sa nastavenia menovej politiky. Vo všeobecnosti sa očakáva, že Fed druhýkrát v tomto roku zníži svoju kľúčovú sadzbu, aby zabezpečil pokračovanie rastu domácej ekonomiky, na ktorú má negatívny vplyv obchodná vojna s Čínou.

Podľa ekonóma firmy High Frequency Economics Jima O'Sullivana nedostatok hotovosti na peňažnom trhu bol spôsobeným súhrou faktorov, medzi ktoré patria veľké výbery, keďže firmy platia dane, a prudký nárast emisií vládneho dlhu.

(1 EUR = 1,1053 USD)