Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Fed je pripravený na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky

Aj keď sa zasadnutie konalo ešte pred zverejnením najnovších ekonomických údajov, ktoré naznačili určité zlepšenie, finančníci dali najavo nespokojnosť so súčasným vývojom hospodárstva.

Washington 23. augusta (TASR) - Americká centrálna banka by v krátkom čase mohla pristúpiť k ďalšiemu kolu nákupu dlhopisov v prípade, že nedôjde k výraznému zlepšeniu ekonomickej situácie.

Uvádza sa to v zápise z rokovania vedenia Fedu 31. júla a 1. augusta, ktorý banka zverejnila v stredu (22.8.).

Aj keď sa zasadnutie konalo ešte pred zverejnením najnovších ekonomických údajov, ktoré naznačili určité zlepšenie, vrátane údajov z trhu práce za júl, finančníci dali najavo nespokojnosť so súčasným vývojom hospodárstva.

"Veľký počet členov Federálneho výboru pre operácie na otvorenom trhu (FOMC) usúdilo, že ak nasledujúce ekonomické údaje nepoukážu na výraznejšie a udržateľné zrýchlenie tempa oživenia ekonomiky, už čoskoro bude mať banka dôvod na pristúpenie k ďalším monetárnym stimulom," uvádza sa v zápise.

Vzhľadom na zápis je David Jones, hlavný ekonóm poradenskej spoločnosti DMJ Advisors, presvedčený, že pravdepodobnosť, že Fed pristúpi k uvoľneniu menovej politiky už na zasadnutí 12. a 13. septembra, sa zvyšuje z 50 na 70 %. "Som presvedčený, že Fed naznačil, že tretie kolo nákupu dlhopisov schváli už na septembrovom zasadnutí," povedal.