Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Koronavírus bude mať výrazný negatívny vplyv na ekonomiku USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zápisnica podľa hlavného trhového stratéga spoločnosti Prudential Financial Quincy Krosbyho podčiarkla potrebu nového fiškálneho balíka, keďže Fed vidí negatívne následky spomalenia ekonomiky.

Washington 20. augusta (TASR) – Americká centrálna banka (Fed) očakáva, že koronavírus bude mať výrazný, negatívny vplyv na ekonomiku, ukázala v stredu večer zverejnená zápisnica z júlového (28. a 29. 7.) zasadnutia menového výboru.

Členovia menového výboru vyjadrili na svojom poslednom zasadnutí obavy týkajúce sa budúcnosti ekonomiky. Nový koronavírus bude podľa nich ďalej dusiť rast a predstavuje tiež nebezpečenstvo pre finančný systém.

Menový výbor sa v júli rozhodol ponechať kľúčovú sadzbu prakticky na nule, kde sa nachádza od 15. marca. Fed zároveň potvrdil svoj záväzok, že bude pokračovať v núdzových programoch prijatých na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu, ako sú nákupy dlhopisov či množstvo programov poskytovania úverov a likvidity.

Členovia zasadnutia menového výboru sa podľa zápisnice zhodli na tom, že pokračujúca zdravotná kríza bude mať v krátkodobom horizonte výrazný negatívny vplyv na ekonomickú aktivitu, zamestnanosť a infláciu a predstavuje veľké riziká pre strednodobé vyhliadky ekonomiky.

Šéf Fedu Jerome Powell rovnako ako ďalší predstavitelia menového výboru viackrát zdôraznili, že je potrebné, aby Kongres schválil ďalšie fiškálne stimuly.

Zápisnica podľa hlavného trhového stratéga spoločnosti Prudential Financial Quincy Krosbyho podčiarkla potrebu nového fiškálneho balíka, keďže Fed vidí negatívne následky spomalenia ekonomiky.

Členovia FOMC očakávajú dôvody dosahu pandémie na ekonomiku, že ponechajú sadzbu pre jednodňové refinančné operácie v pásme 0 % až 0,25 %, kým nebudú presvedčení, že ekonomika zvláda aktuálne udalosti a je na ceste k dosiahnutiu cieľov Fedu v oblasti maximálnej zamestnanosti a cenovej stability.