Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Fed nepredĺži uvoľnenie pravidiel ohľadom kapitálových požiadaviek

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Veľké americké banky budú povinne musieť mať o niečo vyššie kapitálové vankúše.

Washington 19. marca (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) nepredĺži núdzové uvoľnenie pravidiel týkajúcich sa kapitálových požiadaviek pre banky.

Fed v piatok v krátkom ozname uviedol, že nepredlžuje výnimku týkajúcu sa kapitálového ukazovateľa SLR (supplementary leverage ratio), ktorá sa skončí 31. marca. Fed túto výnimku, ktorá umožňovala bankám vyňať z výpočtu SLR vládne dlhopisy a vklady v bankách Fedu, zaviedol 1. apríla 2020.

To znamená, že veľké americké banky budú povinne musieť mať o niečo vyššie kapitálové vankúše. Po oznámení Fedu sa výrazne oslabili bankové tituly, akcie JPMorgan Chase stratili takmer 2 %, akcie Wells Fargo, Bank of America a Citigroup takmer 1,5 %.

Fed minulý rok uvoľnil toto pravidlo pre kapitálové požiadavky, aby upokojil turbulencie na trhu s vládnymi dlhopismi na začiatku koronakrízy. Snaha o získanie hotovosti totiž spôsobila rozsiahly výpredaj na dlhopisovom trhu, Fed vtedy pomohol k upokojeniu aj programami, prostredníctvom ktorých dodal trhu likviditu.