Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Fed ponechal úrokové sadzby nezmenené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie vypustenie formulácie v strednodobom horizonte tak naznačuje, že predstavitelia americkej centrálnej banky nevedia odhadnúť, ako dlho bude súčasná neistota trvať.

Washington 27. januára (TASR) – Americká centrálna banka (Fed) ponechala úrokové sadzby nezmenené, čo znamená, že naďalej zostávajú blízko nuly. Banka nemenila ani program nákupu dlhopisov. Zároveň zopakovala, že jej politika sa meniť nebude, dokiaľ ekonomika nezaznamená plné zotavenie z recesie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu.

Fed v najnovšom vyhlásení uviedol, že tempo zotavovania ekonomickej aktivity a zamestnanosti sa v posledných mesiacoch zmiernilo. „Pokračujúca kríza naďalej negatívne ovplyvňuje ekonomickú aktivitu, zamestnanosť a infláciu a predstavuje značné riziká pre vyhliadky ekonomiky," uviedla centrálna banka.

Fed tak čiastočne upravil predchádzajúce vyjadrenie. To poukazovalo na značné riziká pre ekonomiku v strednodobom horizonte. Najnovšie vypustenie formulácie v strednodobom horizonte tak podľa agentúry AP naznačuje, že predstavitelia americkej centrálnej banky nevedia odhadnúť, ako dlho bude súčasná neistota trvať.