Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Fed potvrdil mimoriadne uvoľnené nastavenie menovej politiky

Na archívnej snímke z 3. januára 2020 je tabuľa s nápisom ulice Wall Street, ktorá je sídlom americkej burzy New York Stock Exchange v New Yorku. Wall Street sa v pondelok 16. marca 2020 po otvorení prudko prepadla a obchodovanie bolo dočasne prerušené. Nepomohlo ani nedeľňajšie (15. 3.) výrazné uvoľnenie menovej politiky americkou centrálnou bankou (Fed). Výrazne sa oslabili aj európske akciové trhy, ktoré sa nachádzali v mínuse o viac ako 9 %. Foto: TASR/AP

Fed takisto potvrdil, že bude pokračovať v programe nákupu cenných papierov tempom 120 miliárd USD (101,63 miliardy eur) mesačne.

Washington 29. júla (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) potvrdila mimoriadne uvoľnené nastavenie menovej politiky a uviedla, že je pripravená naďalej podporovať ekonomiku pri zotavovaní z koronakrízy.

Fed ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu v pásme 0 % až 0,25 %. Táto úroveň je primeraná, kým sa trh práce nedostane k plnej zamestnanosti a kým inflácia nedosiahne cieľové dve percentá, uviedol menový výbor Fedu (FOMC) v stredu (28. 7.) večer po dvojdňovom zasadnutí.

Fed takisto potvrdil, že bude pokračovať v programe nákupu cenných papierov tempom 120 miliárd USD (101,63 miliardy eur) mesačne.

Podľa Fedu ekonomika USA pokračuje v oživovaní z koronakrízy aj napriek obavám zo šírenia nového koronavírusu. Aj napriek optimizmu týkajúcemu sa zotavovania guvernér Fedu Jerome Powell dal jasne najavo, že banka ešte ani nezačína uvažovať o zvyšovaní sadzieb.

(1 EUR = 1,1807 USD)