Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ekonomiku USA ohrozujú koronavírus a prezidentské voľby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fed v utorok nečakane znížil kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov do pásma 1 % až 1,25 % z 1,50 % až 1,75 %.

Washington 5. marca (TASR) – Ekonomika USA pokračuje v miernom raste. Ohrozujú ju však riziká, medzi ktoré patria epidémia koronavírusu a blížiace sa prezidentské voľby, uviedla americká centrálna banka (Fed).

Fed v takzvanej Béžovej knihe (Beige Book) zverejnenej v stredu, ktorá je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, uviedol, že koronavírus ešte nemal výrazný dosah na ekonomiku. Firmy sa však obávajú, že v budúcnosti môžu vplyvy epidémie rásť.

"Existujú signály, že koronavírus negatívne ovplyvňuje cestovný ruch a turizmus v USA," uvádza sa v správe. "Výrobná aktivita expandovala vo väčšine oblastí krajiny, ale boli hlásené aj meškania v rámci výrobných reťazcov, ktoré spôsobil koronavírus." Producenti sa podľa správy obávajú ďalších narušení v nasledujúcich týždňoch.

Fed vydáva Béžovú knihu osemkrát do roka a pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk. Aktuálna Béžová kniha vychádza z údajov získaných do 24. februára.

Fed v utorok nečakane znížil kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov do pásma 1 % až 1,25 % z 1,50 % až 1,75 %. Bolo to prvé núdzové zníženie mimo plánovaného zasadnutia menového výboru (FOMC) od decembra 2008, teda od finančnej krízy. Fed svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že chce podporiť ekonomiku, ktorú ohrozuje koronavírus.