Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

FED: Americkú ekonomiku na konci roka 2012 podporili vianočné nákupy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Americká centrálna banka načrtla mierne pozitívny obraz vývoja najväčšej svetovej ekonomiky.

Washington 17. januára (TASR) - Vianočné nákupy, vysoký predaj áut a oživenie trhu s bývaním podporili americkú ekonomiku v období od polovice novembra do začiatku januára, uviedla americká centrálna banka (Fed). Informovala o tom agentúra AP.

Ekonomická aktivita v celých USA expandovala v uplynulých týždňoch miernym tempom, uvádza Fed vo svojej správe o vývoji ekonomiky USA s názvom Béžová kniha. Tá je neoficiálnym hodnotením stavu ekonomiky. Fed pri jej zostavovaní vychádza z informácií od podnikateľov po celej krajine.

Americká centrálna banka načrtla mierne pozitívny obraz vývoja najväčšej svetovej ekonomiky. Hospodárstvo sa postupne oživuje vo všetkých 12 regionálnych dištriktoch Fedu. Náladu firiem a spotrebiteľov však negatívne ovplyvňuje neistota týkajúca sa dlhovej krízy a fiškálnej politiky na oboch stranách Atlantiku. "Firmy, podnikajúce v Európe, spoločnosti zo sektora obrany, sú pri prijímaní nových zamestnancov obozretnejšie," uvádza sa v správe Fedu.

Spotrebiteľské výdavky sa na konci vlaňajška zvýšili vo všetkých 12 dištriktoch. Predaj áut bol stabilný alebo vzrástol v 10 dištriktoch a predaj domov sa zvýšil v 9 dištriktoch. A výstavba nových domov expandovala v 11 dištriktoch.