Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Fiat Chrysler chce v roku 2018 predať v Číne 850.000 áut

Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo v súčasnosti predáva automobilka na čínskom trhu značky Jeep, Chrysler a Fiat, do roku 2018 by chcela pridať aj Alfa Romeo.

Rím 11. mája (TASR) - Automobilka Fiat Chrysler plánuje do konca roku 2018 výrazne zvýšiť produkciu a predaj na území Číny a Indie, teda na trhoch, kde jej pozícia je v súčasnosti dosť slabá. Informoval o tom tento týždeň na svojej internetovej stránke týždenník Automotive News Europe.

"Na najväčšom svetovom trhu s automobilmi hráme príliš malú úlohu," povedal šéf Fiat Chrysler pre Áziu Mike Manley poukazujúc na Čínu. Ako dodal, spoločnosť má pred sebou v tejto oblasti ešte veľmi veľa práce.

V roku 2013 predala automobilka v Číne okolo 130.000 áut. To by sa malo zmeniť a v roku 2018 by už chcela predať približne 850.000 vozidiel, dodal Manley pri tohtotýždňovej prezentácii nového 5-ročného plánu. Zatiaľ čo v súčasnosti predáva automobilka na čínskom trhu značky Jeep, Chrysler a Fiat, do roku 2018 by chcela pridať aj Alfa Romeo.

S cieľom zvýšiť predaj chce spoločnosť na jednej strane zvýšiť export na tento trh, no najmä produkciu priamo v Číne. Firma už v apríli oznámila, že začne v Číne s výrobou troch modelov značky Jeep. Produkcia v spolupráci s čínskou spoločnosťou Guangzhou Automobile Group sa začne v roku 2015. Podľa Manleyho prvým modelom by mal byť Jeep Cherokee a neskôr sa pridá Jeep Renegade.

Čo sa týka indického trhu, predaj áut firmy Fiat Chrysler klesol minulý rok na len 10.000. Do piatich rokov však chce predaj zvýšiť viac než 10-násobne. Na budúci rok plánuje na indický trh uviesť značku Jeep a navyše chce spoločnosť pridať aj viaceré modely Fiatu. V roku 2018 by automobilka chcela v Indii predať okolo 130.000 vozidiel.