Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Fiat Chrysler začal vyrábať komponenty pre pľúcne ventilátory

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Výrobcovia áut na celom svete zvyšujú produkciu kritických zdravotníckych prístrojov a vybavenia v reakcii na obrovský dopyt počas pandémie.

Miláno 3. apríla (TASR) - Automobilový koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) začal vyrábať komponenty pre ventilátory, ktoré pomôžu talianskej spoločnosti Siare Engineering zvýšiť produkciu zdravotnej techniky potrebnej na liečbu pacientov nakazených novým koronavírusom. Automobilka to oznámila v piatok.

Výrobcovia áut na celom svete zvyšujú produkciu kritických zdravotníckych prístrojov a vybavenia v reakcii na obrovský dopyt počas pandémie.

Taliansko, ktoré je epicentrom nákazy v Európe, požiadalo Siaru, aby strojnásobila svoju bežnú mesačnú produkciu a pomohla tak vláde dosiahnuť nárast počtu lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Koncern FCA uviedol, že s podporou dcérskej značky Ferrari a holdingovej spoločnosti Exor, ktorá má kontrolný podiel v oboch automobilkách, vyrobil vo svojom závode v Cente na severe Talianska prvé ventily, kľúčovú súčasť ventilátorov. Závod Cento sa zvyčajne používa na výrobu vysokovýkonných motorov pre globálny trh. Po vypuknutí pandémie bol zatvorený, ale pre tento projekt sa čiastočne znovu otvoril.

„Spoločnosť Siare odhaduje, že s dodatočným prísunom ventilov z Centa bude schopná skrátiť celkový čas výroby ventilátorov o 30 až 50 %,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem výroby ventilov pracuje tím špecialistov FCA spolu so zamestnancami Siare aj na spustení výroby v závode neďaleko Bologne. "Cieľom je pomôcť zvýšiť celkovú výrobu spoločnosti Siare a postupne zvyšovať dennú produkciu od prvého aprílového týždňa," uviedla automobilka FCA.