Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Robert Fico je ochotný diskutovať o spoločných eurofondoch

Budúci premiér SR Robert FIco Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa zatiaľ nijako nerozhodlo v otázke spojenia dočasného Európskeho fondu finančnej stability a trvalého Európskeho stabilizačného mechanizmu.

Bratislava 21. marca (TASR) - Budúci premiér Robert Fico je otvorený diskusiám o zvýšení kapacity mechanizmov na pomoc krajinám eurozóny spojením dvoch stabilizačných fondov - EFSF a ESM.

V rozhovore pre agentúru Reuters dodal, že je potrebné ešte veľa urobiť pred začatím akejkoľvek serióznej debaty o spoločných eurobondoch.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa zatiaľ nijako nerozhodlo v otázke spojenia dočasného Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a trvalého Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý má vzniknúť v lete. Ministri financií budú o tejto téme rokovať na svojom stretnutí 30. a 31. marca.

Na otázku týkajúcu sa možnosti spojenia týchto dvoch fondov Fico odpovedal, že je otvorený debate. Dodal, že so spôsobom, ako posilniť obranyschopnosť eurozóny proti budúcim rizikám musia prísť odborníci.

Predchádzajúca stredo-pravá vláda sa rozpadla vlani v októbri práve pri hlasovaní o reforme EFSF. Fico uviedol, že Slovensko bude zodpovedným partnerom ostatným krajinám eurozóny a bude sa rozhodovať v súlade s úniovými princípmi solidarity. Jeho vláda ratifikuje plán na rýchlejšiu aktiváciu ESM. "Môžem sa zaručiť, že táto ratifikácia v slovenskom parlamente prebehne bez prekážok."

Fico tiež v rozhovore povedal, že jeho kabinet je pripravený prijať dodatočné opatrenia potrebné na to, aby rozpočtový deficit dosiahol plánované 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Budúci slovenský premiér tiež zopakoval postoj Slovenska, ktorý je v súlade s nemeckým, že eurozóna v súčasnosti nemôže uvažovať o emitovaní spoločných dlhopisov, takzvaných eurobondov. Menová únia sa podľa neho môže začať zaoberať spoločnými dlhopismi až potom, keď budú fungovať niektoré mechanizmy. "Myslím si, že po ratifikácii európskej fiškálnej zmluvy, ktorá zvýši fiškálnu disciplínu, po tom, keď bude k dispozícii ESM, začne byť téma spoločných eurobondov atraktívnejšia a zaujímavejšia."