Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Fico neočakáva otvorenie mimoriadnej schôdze k potravinám ani v stredu

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD) pred otvorením mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má venovať zdražovaniu potravín v Bratislave 2. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vládna koalícia podľa Fica nechce rokovať o riešení problému so zdražovaním potravín, pretože nemá žiadne riešenia.

Bratislava 2. mája (TASR) - Opozičná strana Smer-SD urobila všetko potrebné, aby parlament na mimoriadnej schôdzi rokoval o riešení situácie s vysokými cenami potravín, bez podpory koalície však schôdza nemôže byť otvorená. Po utorkovom dvojnásobnom neúspešnom pokuse o otvorenie mimoriadnej schôdze to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že podobný scenár očakáva aj v stredu (3. 5.).

"Bolo úplne evidentné, že v sále bolo pri prvom hlasovaní okolo 130 až 140 poslancov a významná časť vládnej koalície sa neprezentovala, teda nechcela otvorenie tejto schôdze," povedal Fico. Vládna koalícia podľa Fica nechce rokovať o riešení problému so zdražovaním potravín, pretože nemá žiadne riešenia. Návrhy opozičného Smeru-SD podľa Fica nechcú podporiť, aby strana nezískavala politické body.

Na programe mimoriadnej schôdze majú byť návrhy, ktoré sa zaoberajú cenovou legislatívou, a tiež návrh zákona, ktorý by odpustil prvovýrobcom na pol roka odvody za zamestnancov. Tak by zamestnávatelia ušetrili okolo 25 % personálnych nákladov.

Návrhy podľa Smeru-SD vznikli ako výsledok odbornej aj politickej diskusie medzi predstaviteľmi strany, prvovýrobcami, potravinármi a obchodníkmi. Na stretnutí bol prítomný aj predseda pôdohospodárskeho výboru parlamentu Jaroslav Karahuta (Sme rodina).