Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Napriek rozdielym názorom s Rakúskom na jadro chceme spolupracovať

rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann (vpravo) a premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie Foto: TASR/Pavel Neubauer

Počas oficiálnej návštevy Rakúska to vyhlásil premiér Robert Fico.

Viedeň 14. januára (TASR) – Slovenský premiér Robert Fico dnes absolvoval počas oficiálnej návštevy Viedne rokovanie s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom.

Štátnici spolu okrem iného diskutovali o vzájomných vzťahoch s dôrazom na hospodárstvo, dopravu, energetiku a cezhraničnú spoluprácu.

Téma, pri ktorej sa názory politikov rozchádzajú, je práve jadrová energia. Kým Rakúsko je hlboko presvedčené, že atómovú energiu nechce, Slovensko má iný názor. "Napriek tomu, že máme iné pohľady na atómovú energiu, chceme ponúknuť maximálnu možnú mieru spolupráce, aby sa Rakúsko cítilo bezpečne," uviedol v tejto súvislosti premiér Fico na tlačovej konferencii vo Viedni po rokovaní s rakúskym kancelárom Faymannom. Slovensko nechce podľa jeho slov žiadneho svojho suseda znervózňovať.



Faymann chápe, že jednotlivé krajiny premýšľajú o tom, ako získať energiu a majú svoje potreby. "Rôzne udalosti nám však ukázali, že jadrová energia je nevyspytateľná," podotkol Faymann.

Podľa jeho slov sa s premiérom Ficom zhodli napríklad v otázke dane z finančných transakcií a rovnaký názor mali aj na riešenie problému nezamestnanosti mladých. Na základe dnešného rokovania by sa malo v budúcnosti zorganizovať aj špeciálne ekonomické stretnutie medzi Slovenskom a Rakúskom, kde sa by prebrali konkrétne projekty. Napríklad v oblasti dopravy, a to najmä železničné prepojenie Paríža a Viedne, na ktoré by sa napojila aj Bratislava.



Zároveň sa má vytvoriť pracovná skupina, ktorá sa bude zaoberať rýchlym železničným prepojením Viedne, Bratislavy a Budapešti. Politici hovorili tiež aj o ropovodnom spojení medzi Bratislavou a Rakúskom.




Premiéra Fica dnes v Rakúsku ešte čaká prijatie rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom a predsedníčkou parlamentu Barbarou Prammerovou. Vo Viedni sa zúčastní aj na Rakúskom hospodárskom fóre, kde bude diskutovať s predstaviteľmi rakúskych firiem o ekonomickom smerovaní Slovenska.

Na záver oficiálnej návštevy Robert Fico slávnostne otvorí galakoncert hudobného telesa Hofburgkapelle, ktorý sa uskutoční pri príležitosti 20. výročia nadviazania diplomatických stykov medzi Slovenskom a Rakúskom a 20. výročia vstupu SR do OSN.