Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Fico: Zastavenie plynu cez Sochranovku je politickým rozhodnutím

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

O zastavení tranzitu plynu cez Sochranovku informoval ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU.

Bratislava 11. mája (TASR) – Zastavenie tranzitu plynu do Európy cez meraciu stanicu Sochranovka nemá žiadny reálny dôvod, pretože situácia sa v tomto regióne od podpísania zmluvy o tranzite z roku 2019 nezmenila. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

"Preukázateľne ide o čisto provokatívne politické rozhodnutie Ukrajiny, ktoré niekto Ukrajine poradil s cieľom vytvoriť tlak na EÚ," tvrdí Fico. Krajiny EÚ zatiaľ o konkrétnom termíne ukončenia odberu plynu z Ruska nerokovali a v hre je iba embargo na ruskú ropu.

O zastavení tranzitu plynu cez Sochranovku informoval ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU. Dôvodom majú byť aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka.

Fico o situácii v dodávkach plynu už rokoval s ruským veľvyslancom na Slovensku a plánuje aj stretnutie s jeho ukrajinským kolegom. Cez Sochranovku totiž tiekla približne tretina ruského plynu pre Európu. Podľa expremiéra musel v utorok (10. 5.) o plánovanom prerušení tranzitu vedieť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už počas svojho prejavu pre slovenských poslancov.