Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Figeľ povolil zhotoviteľovi vyberať typ skruže na moste pri Kurimanoch

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek navštívil miesto tragédie na diaľničnej stavbe D1 Jánovce – Jablonov, I. úsek pri obci Kurimany v okrese Levoča. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Za technologickú realizáciu podpornej konštrukcie mosta tak nesie zodpovednosť zhotoviteľ. Súťaž bola podľa hovorcu ministerstva dopravy Kóňu pripravená veľmi nekvalitne.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Odpoveď na otázku, aký typ skruže (podpornej konštrukcie) bude použitý pri budovaní mosta pri Kurimanoch, dáva samotná súťaž na tento úsek. V dnešnom vyhlásení ministerstva dopravy to uviedol hovorca rezortu Martin Kóňa.

"Súťaž uskutočnená pod Figeľovým (Ján Figeľ, bývalý minister dopravy a predseda KDH) vedením NDS totiž umožnila zhotoviteľovi použiť ľubovoľnú technológiu na zhotovenie mosta," vysvetlil Kóňa. V otázkach a odpovediach, ktoré sú súčasťou zmluvy o dielo, sa podľa jeho slov jasne uvádza, že zhotoviteľ môže použiť akýkoľvek typ podpornej konštrukcie.

"Zhotoviteľ, ktorý podľa zmluvy nesie zodpovednosť za dielo, mal tak podľa Figeľovej dokumentácie úplne voľnú ruku v tom, aké technologické riešenie na výstavbu mosta použije," doplnil Kóňa.

Niekoľko stoviek otázok uchádzačov, ktoré sú priamo súčasťou zmluvy o dielo, je podľa neho jasným dôkazom toho, že súťaž bola veľmi nekvalitne pripravená a uskutočňovaná vo veľkom časovom strese. "Podľa nášho názoru práve tu vidieť, že obstarávateľ v záujme zníženia ceny umožnil použiť ľubovoľnú technológiu," opísal Kóňa. Presné príčiny tragédie určí až vyšetrovanie, už dnes je však podľa neho zrejmé prostredie a podrobnosti súťaže, ktoré k tejto tragédii viedli.