Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch znížila rating Británie o jeden stupeň na AA-

Ilustračno foto Foto: TASR/AP Photo

Rating Británie klesol o jeden stupeň na úroveň Belgicka a Česka. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že môže prísť k jeho ďalšiemu zníženiu.

Londýn 28. marca (TASR) - Fitch Ratings zhoršia svoje hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Británie. Ako príčinu uviedla zhoršovanie fiškálneho výhľadu z dôvodu koronakrízy a brexitovú neistotu.

Fitch znížila rating Británie na AA- z AA. Podľa agentúry dlh krajiny prudko vrastie, keďže vláda zvyšuje výdavky na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu.

Rating Británie klesol o jeden stupeň na úroveň Belgicka a Česka. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že môže prísť k jeho ďalšiemu zníženiu.

Fitch predpovedá, že britský hrubý domáci produkt (HDP) tento rok klesne zhruba o 4 %. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Agentúra počíta s tým, že drastické reštriktívne opatrenia na zastavenie šírenia nákazy sa uvoľnia v druhej polovici roka, čo by malo viesť k oživeniu rastu v roku 2021 na 3 %. Analytici Fitch však uviedli, že ich obavy z "rozpočtového uvoľňovania" vzrástli ešte predtým, než vláda ohlásila fiškálne stimuly na zmiernenie aktuálnej krízy.

"Zníženie ratingu odráža výrazné oslabenie britských verejných financií spôsobené prepuknutím ochorenia COVID-19 a uvoľnením fiškálnej politiky, ku ktorému prišlo ešte predtým, než sa ukázala veľkosť tejto krízy," uviedla Fitch. "Zníženie takisto odráža hlboké krátkodobé škody, ktoré britskej ekonomike spôsobí epidémia koronavírusu a pretrvávajúca neistota týkajúca sa pobrexitových obchodných vzťahov medzi Britániou a EÚ."

Podľa Fitch sú opatrenia na zmiernenie následkov krízy nevyhnutné, ale aktuálne počíta s nárastom verejného dlhu krajiny v tomto roku na 94 % HDP a v roku 2021 na 98 % HDP z 84,5 % HDP vlani. "V strednodobom horizonte očakávame, že verejný dlh dosiahne svoj vrchol výrazne nad 100 % HDP po roku 2025."