Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Turecký minister financií žiada od miestnych podnikov zníženie cien

Na snímke turecký minister financií Berat Albayrak. Foto: TASR/AP

Albayrak v tejto súvislosti uviedol, že keby nedošlo k zmenám vo svete, ceny plynu a elektriny, ktoré v septembri stúpli zhodne o 9 %, by sa nezvyšovali.

Ankara 9. októbra (TASR) - Turecký minister financií Berat Albayrak vyzval turecké podniky, aby znížili svoje ceny o 10 % v dôsledku rastúcej miery inflácie.

"Je to dobrovoľná kampaň," povedal v utorok Albayrak, podľa ktorého niektoré súkromné spoločnosti už súhlasili, že ceny zredukujú, aby pomohli vláde zabrzdiť vysokú infláciu. Tá sa v septembri vyšplhala na vyše 24 % z augustových 18 % a je najvyššia za 15 rokov.

Albayrak mal v utorok prezentovať sériu opatrení na zníženie inflácie. Ale rovnako ako v dvoch predchádzajúcich prípadoch neposkytol veľa detailov o tom, ako plánuje vláda zvládnuť problémy. Jeho prezentácia zahŕňala vyhlásenie nového "boja proti inflácii". Motorom rastu cien je najmä oslabovanie tureckej líry, ktorej kurz sa od začiatku roka znížil o zhruba 40 %.

Albayrak v tejto súvislosti uviedol, že keby nedošlo k "zmenám vo svete", ceny plynu a elektriny, ktoré v septembri stúpli zhodne o 9 %, by sa nezvyšovali. A rastú aj ceny ďalších položiek, zvlášť potravín. Napríklad paradajky v septembri zdraželi o 35,3 % podľa nedávneho článku v tureckom denníku Hürriyet. Z dôvodu zvýšenia cien kŕmnych zmesí sa aj vajcia stávajú drahšie.

Medzinárodný menový fond (MMF) uviedol v utorok, že Turecko bude musieť zaviesť "komplexný balík" opatrení na účinné vyriešenie problému.