Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Banka Crédit Agricole zrušila vyplatenie dividendy za rok 2019

Ilustračné foto. Foto:

Rozhodnutie francúzskej banky nasleduje po podobných krokoch ostatných veľkých európskych bánk vrátane francúzskej Société Générale po tom.

Paríž 2. apríla (TASR) – Francúzska banka Crédit Agricole dnes oznámila, že sa na základe odporúčania Európskej centrálnej banky rozhodla zrušiť vyplatenie dividendy za rok 2019.

Druhá najväčšia banka vo Francúzsku z hľadiska aktív navrhne akcionárom na stretnutí 13. mája prideliť celý čistý zisk za minulý rok k rezervám.

Rozhodnutie francúzskej banky nasleduje po podobných krokoch ostatných veľkých európskych bánk vrátane francúzskej Société Générale po tom, ako ECB požiadala banky v regióne, aby počas pandémie nového koronavírusu nevyplácali dividendy ani neodkupovali späť svoje akcie.

ECB chce, aby banky posilnili svoju schopnosť absorbovať straty a podporovať hospodárstvo, keďže eurozóna sa pripravuje na recesiu v dôsledku pandémie. Z tohto dôvodu ECB požiadala banky, aby dividendy za roky 2019 a 2020 nevyplácali aspoň do 1. októbra, pričom dodala, že veritelia by sa tiež mali vyhnúť spätnému odkúpeniu svojich akcií.

Októbrový termín je nezlučiteľný s francúzskymi zákonmi, podľa ktorých sa dividendy musia vyplácať do konca septembra, uviedla Crédit Agricole.

V druhej polovici roka preto stanoví banka nové usmernenia pre platby akcionárom. Môže ísť o dočasnú alebo výnimočnú dividendu.

Zrušenie dividendy za minulý rok zvýši pomer základného kapitálu Crédit Agricole o 60 bázických bodov.