Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Banky naďalej pri úveroch lákajú na nízke úroky aj iné benefity

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti je pre klientov najsilnejšou motiváciou úspora.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Objem úverov na bývanie ku koncu augusta tohto roka vzrástol medziročne o 2,7 miliardy eur na 32,1 miliardy eur. Banky naďalej lákajú klientov na výhodné úročenie, ale aj iné benefity.

Aj napriek prísnejším opatreniam zo strany regulátora a súčasnej pandemickej situácii sú úrokové sadzby na historických minimách a pohybujú sa už od 0,39 %. Najvyšší podiel vo výške 26,25 % na objeme poskytnutých úveroch dosiahla ku koncu augusta Slovenská sporiteľňa, nasleduje VÚB banka s podielom 22,32 %, Tatra banka s podielom 13,91 % a ČSOB banka s podielom 12,32 %. Na úveroch stavebného sporenia najvyšší podiel vo výške 82,41 % dosiahla Prvá stavebná sporiteľňa. "Finančné domy chcú pritiahnuť klienta zvýhodnenými úrokovými sadzbami a zaujať ho rôznymi benefitmi až do konca kalendárneho roku," priblížila úverová analytička Swiss Life Select Zuzana Šimonová.

Konečná úroková sadzba je ovplyvnená typom úveru a rozhodujúca je aj výška LTV, teda pomeru medzi veľkosťou sumy poskytovaného úveru a hodnotou zakladanej nehnuteľnosti. Úrok závisí aj od ďalších služieb, ktoré si klient v danej banke zvolí, ako je bežný účet a jeho aktívne využívanie, poistenie úveru, poistenie nehnuteľnosti či sporenie. "Keďže konkurencia je veľká, banky sa snažia získať klientov, a preto v rámci svojich kampaní minimálne do konca kalendárneho roka ponúkajú k úverom rôzne benefity, ktorými ich chcú zaujať," tvrdí Šimonová.

V súčasnosti je pre klientov najsilnejšou motiváciou úspora. V prípade predčasného splatenia skôr poskytnutého úveru niektoré banky preplatia poplatok za predčasné splatenie vo výške jedného percenta. "Úspora finančných prostriedkov je pre klienta ako magnet a nech je v akejkoľvek podobe, či úspore na poplatku za poskytnutie úveru alebo v podobe preplatenia poplatku za znalecký posudok. Tiež je pre klienta motiváciou aj jednoduchší spôsob dokladovania či už príjmov alebo účelu úveru, čo šetrí jeho čas," dodala Šimonová.