Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Bitcoin prekonal hranicu 16 000 €, opäť sa blíži k historickému maximu

Bitcoin Foto: Fumbi

Bitcoin s cenou 16,100 EUR/BTC už nie je ďaleko od svojho historického maxima. Prečo jeho cena rastie?

Bratislava 1. decembra (OTS) - Dôvodom dlhodobého nárastu bitcoinu je vývoj technológií na jeho inštitucionálnu správu a vyjasnenie právnej regulácie. Vďaka tomu ho teraz nakupujú veľké firmy a inštitucionálni investori.

Keďže korona kríza priniesla výraznú monetárnu expanziu, mnohí investori a inštitúcie vyhľadávajú investičné nástroje odolné voči inflácii. Počas predchádzajúcich mesiacov verejne oznámili nákup Bitcoinu ako hlavného alebo vedľajšieho rezervného aktíva Microstrategy (425 mil. USD), Galaxy Digital (134 mil. USD), Square (50 mil. USD) ako aj ďalšie verejne obchodované spoločnosti.

Jadro dopytu dnes tvoria firmy a inštitúcie, ktoré v Bitcoine ukladajú svoje rezervy. Silným impulzom bol aj vstup Paypalu. Pri investovaní si treba dať pozor na to, že po skokových nárastoch ceny prichádza k následným poklesom zvaným korekcie, ktoré však nemajú vplyv na dlhodobý trend.“ upozorňuje Juraj Forgács zo slovenskej kryptomenovej platformy Fumbi.

Paypal spustil službu pre použitie Bitcoinu koncom októbra. Ďalší americký investičný gigant Guggenheim Partners nedávno požiadal regulátora SEC o schválenie fondu s cieľom nakúpiť Bitcoin za 500 mil. USD.

Jedným z najväčších investorov sa však počas roka 2020 stal Grayscale Bitcoin Trust, v ktorom americkí sporitelia šetria na dôchodok práve v Bitcoine. Je v ňom nakúpených takmer 450,000 Bitcoinov, v celkovej hodnote vyše 7 miliárd EUR. Denný objem obchodovania na významných burzách ako je Kraken alebo Bitstamp prekonáva historické rekordy.

Rovnaký nárast záujmu zaznamenala aj slovenská platforma Fumbi, kde len počas novembra 2020 používatelia investovali takmer milión EUR.


Spoločnosť Fumbi
Spoločnosť Fumbi vznikla ako odpoveď na čoraz väčší a ťažšie prehľadný trh s kryptomenami. Ako prvý na Slovensku i vo svete prinášajú investičné riešenie pre širokú verejnosť – čiže pre všetkých, ktorí uvažujú nad investovaním do kryptomien.

S investovaním do kryptomien cez Fumbi je spojená minimalizácia rizika, keďže investori nemusia riešiť, do ktorých kryptomien investujú a na ktorých online burzách ich vymenia. Fumbi Algoritmus investíciu inteligentne prerozdelí do dynamického portfólia, skladajúceho sa z niekoľkých desiatok kryptomien s najväčším trhovým podielom. Keďže portfólio sa dokáže adaptovať na pravidelnej báze, platí jednoduchá rovnica, že rast či pokles hodnoty investícií bude priamoúmerný celkovej hodnote trhu kryptomien.

Všetky kryptomeny sú uložené na offline generovaných úložiskách, čo prakticky eliminuje možnosť hekerského útoku. Prístup do týchto úložísk je zabezpečený na inštitucionálnej báze, takže nezávisí od konkrétnej osoby. Investori sú stále priamymi vlastníkmi svojho portfólia, čo je pre nich bezpečnejšie ako investícia cez zahraničný podielový fond.

Fumbi sa tak zaraďuje medzi priekopníkov a spolutvorcov prostredia pre technológiu kryptomien, ktorá má potenciál zmeniť svet rovnako alebo ešte výraznejšie, ako to urobil internet.